Delegaţiile a două biserici potrivnice Sinodului din Creta
Vizita la Vâlcea a unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe a Antiohiei şi Întregului Orient, condusă de patriarhul Ioan al X-lea, şi a unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe a Georgiei, este de o mare importanţă pentru relaţiile ortodoxe la nivel mondial. Cele două biserici nu au participat la întâlnirea pan – ortodoxă din Creta, desfăşurată în acest an, neconsiderând-o Sinod, deşi patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, dar şi ceilalţi patriarhi (reprezentanţi ai mai multor biserici naţionale), au acceptat titulatura. Alături de Bisericile Antiohiei şi Georgiei n-au fost în Creta delegaţiile Bisericii Ortodoxe Ruse şi Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Antiohiei şi Biserica Ortodoxă a Georgiei nu au întrerupt dialogul cu celelalte biserici surori, drept dovadă vizita din România. De ce România? Pentru că Preafericitul Ioan al X – lea, patriarhul Antiohiei, a fost invitat de BOR, ca urmare a strânsei legături între biserica pe care o conduce şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Sfântul ocrotitor al municipiului Râmnicu Vâlcea a tipărit, în 1701 şi 1702, un Liturghier greco – arab şi un Ceaslov greco – arab pentru Patriarhia Antiohiei. Biserica Ortodoxă Georgiană a fost invitată pentru că Sfântul Antim Ivireanul avea, după cum se ştie, origini georgiene. Şi ce prilej mai bun se putea ivi pentru o asemenea vizită, decât faptul că 2016 a fost declarat de BOR ,,Anul comemorativ al Sfântului Antim Ivireanu şi al tipografilor români”? Cu această ocazie, biserica mănăstirii Troianu din Râmnicu Vâlcea va primi hramul ,,Sfântul Antim”.
PF Daniel, arbitru în conflictul dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Antiohiei
Cele două biserici care îşi trimit delegaţiile la Vâlcea, între 27 şi 29 septembrie nu au participat la Sinodul din Creta din mai multe motive. Biserica Ortodoxă a Georgiei este în relaţii foarte strânse cu Biserica Ortodoxă a Rusiei, care a fost cea mai vehementă contra patriarhului ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului. La Biserica Ortodoxă a Antiohiei a mai apărut o problemă ce ţine de jurisdicţie canonică. Nu numai că n-a fost de acord cu Sinodul din Creta, dar a şi protestat împotriva Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului (prezentă în Creta, alături de Bartolomeu), care a organizat un episcopat în Qatar. Or, se ştie că Patriarhiei Antiohiei, cu sediul la Damasc, îşi întinde jurisdicţia canonică asupra întregului Orient Mijlociu, deci şi asupra Qatarului. Cel mai probabil, patriarhul Ioan al X – lea încearcă rezolvarea acestei probleme prin intervenţia patriarhului României, PF Daniel. Între mai – marele BOR şi patriarhul ortodox al Ierusalimului, PF Teofil al III – lea, există o relaţie de colaborare deosebită. Conflictul între Biserica Antiohiei şi cea a Ierusalimului s-a adâncit atât de mult încât a fost întreruptă comuniunea frăţească, gest de mare importanţă, echivalent în lumea laică cu retragerea ambasadelor.
Aceste vizite de după Sinodul din Creta arată importanţa pe care Patriarhia Română şi întâistătătorul ei, PF Daniel, o au în relaţiile pan – ortodoxe. PF Daniel a devenit un fel de arbitru în conflictele unor biserici auto – cefale, dar şi mediatorul între bisericile radicale contra Sanctităţii Sale, Bartolomeu al Constantinopolului şi celorlalte biserici prezente în Creta. În acest context, Vâlcea are onoarea să fie locul unde se pot deschide punţi de dialog între adversari.
Programul evenimentelor
Comunicatul de presă emis de Arhiepiscopia Râmnicului oferă date concludente despre vizita înalţilor oaspeţi bisericeşti.
,,În contextul manifestărilor desfășurate cu prilejul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, în data de 28 septembrie 2016 va fi săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, slujba de sfințire a Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea și va avea loc Proclamarea canonizării Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și Meletie și Neofit de la Mănăstirea Stânișoara.
Manifestările spirituale se vor desfășura la Mănăstirea Antim din cartierul Troianu a Municipiului Râmnicu-Vâlcea după următorul program:
Marți, 27 septembrie
Ora 18.30 – Slujba de priveghere la Mănăstirea Antim.
Miercuri, 28 septembrie
Ora 08.30 – Slujba de Sfințire a bisericii cu hramurile Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și Izvorul Tămăduirii.
Ora 09.30 – Sfânta Liturghie.
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul vor participa alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Patriarhiei Antiohiei, în fruntea delegației aflându-se Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, reprezentanți ai Bisericii Georgiei și peste treizeci de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Sunt așteptați să participe fiii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Râmnicului și pelerini din întreaga țară.”