Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea au informat că, la nivelul judeţului nostru au fost construite un număr de 92 adăposturi de protecţie civilă special amenajate, din care 65 sunt publice, aparținând administrațiilor publice locale si 27 private, aparținând operatorilor economici. Dintre acestea doar 30 sunt operative, iar restul de 62 neoperative. Acestea au o capacitate totală de adăpostire de apeoximativ 7.750 de persoane.
Totodată, au fost identificate, până în prezent, un număr de aproximativ de 132 spații (beciuri, subsoluri, demisoluri, galerii, tuneluri etc.) ce se pot amenaja pentru adăpostirea populației, spații ce ar mai putea asigura o capacitate de adăpostire de circa 13.700 persoane (luându-se în calcul o suprafață de 1mp/persoană necesar pentru adăpostit).
În ceea ce privește stadiul implementării măsurilor dispuse prin „Planul de măsuri al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea privind situația adăposturilor de protecție civilă de la nivelul UAT-urilor din județul Vâlcea”, aprobat prin Horărârea C.J.S.U. Vâlcea numărul 43 din 21.10.2022 și actualizat prin Hotărârile C.J.S.U. Vâlcea numărul 7 din 20.06.2024 și numărul 10 din 12.08.2024, au fost operaționalizate 11 adăposturi de protecție civilă aparținând administrațiilor publice și cinci aparținând operatorilor economici prin fonduri din bugetul propriu, iar patru adăposturi sunt în curs de reabilitare odată cu clădirile sub care se află, prin diferite modalități de finanțare.
Principala problemă invocată a neoperativității adăposturilor o reprezintă lipsa fondurilor financiare necesare întreținerii acestora.
În mod cert se simte un progres, însă în continuare se impune stabilirea unor noi măsuri necesar a fi aplicate de către reprezentanții UAT-urilor pe raza cărora se află adăposturi de protecție civilă, care vin în completarea celor stabile anterior, pentru îmbunătățirea la nivelul județului Vâlcea a gradului de protecție a populației prin adăpostire și identificarea altor spații pentru adăpostirea populației (subsoluri ale clădirilor ce pot fi amenajate, tuneluri, peșteri, grote, galerii de mină).
Măsurile propuse în planul de măsuri presupun:
Identificarea concretă a administratorilor/ proprietarilor adăposturilor de protecție civilă;
Identificarea, la nivelul UAT-ului, a tuturor subsolurilor care se pot amenaja ca spații de adăpostire în caz de necesitate;
Stabilirea necesarului de fonduri financiare necesare pentru operaționalizarea adăposturilor de protecție civilă și comunicarea acestora către Secretariul Tehnic Permanent al C.J.S.U. Vâlcea;
Stabilirea unui set de măsuri concrete de aducere/ menținere în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă și comunicarea acestora către proprietari/administratori.
Principalele deficiențe constate la adăposturilor de protecție civilă:
instalația de filtro-ventilație este incompletă;
garniturile de etanșare ale usilor lipsesc sau sunt deterioarate;
grupurile sanitare sunt nefunționare;sunt prezente infiltrații de apă;
motoarele instalației de filtoventilație lipsesc;
sunt deviate traseele conductelor subsolului tehnic prin interiorul adăpostului;
au fost făcute modificări structurale;
ieșirea de salvare este blocată;
instalațiile sunt uzare și corodate;
iluminatul de siguranță nu este funcțional;
nu se poate asigura operativitatea adăpostului în 24 de ore conform prevederilor legale;
unele dintre adăposturi nu au fost finalizate din construcție.
Alte aspecte de interes în domeniul adăposturilor de protectie civilă
În conformitate cu prevederile art. 45 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, adăposturile de protecție civilă pot fi date în folosință pentru alte destinații asociațiilor de proprietari, cu respectarea normelor tehnice, fără a aduce modificări și cu obligația de a fi eliberate în maximum 24 de ore înainte de a fi utilizate în situațiile excepționale prevăzute de lege. Asociațiile de proprietari la subsolul cărora se regăsesc adăposturi publice de protecție civilă, au fost înștiințate periodic că accesul este permis doar cu aprobarea administratorului în adăposturi, pentru a face diverse reparații a instalațiilor ce aparțin/deservesc locatarii cu condiția ca aceste lucrări să fie executate în condițiile legii.
Foarte importat este de menționat faptul că adăposturile publice de protecție civilă se ocupă doar la ordin, în momentul declarării situațiilor excepționale care să prevadă acest lucru, precum și în condițiile stabilite de către administratorul acestora (cine deține cheile de acces și cine asigură accesul, cine manevrează instalațiile, cine asigură decontaminarea etc).
O problemă o constituie costul filtrelor de aer aferente instalațiilor de protecție, care au o valoare ridicată, iar după depășirea termenului de valabilitate (maxim 5 ani), chiar dacă nu au fost folosite acestea necesită a fi înlocuite fără a se asigura posibilitatea recuperării a unei părți din valoarea acestora.
Pentru a evita pe viitor apariția situațiilor în care adăposturile să ajungă a fi degradate, mai ales în situația în care acestea au fost modernizate recent, se recomandă stabilirea unui mod de lucru/schimbarea modului de lucru existent cu asociațiile de proprietari, mod în care acestea să aibă acces doar cu acordul sau în prezența administratorului/proprietarului pentru executarea unor activități de igenizare, deratizare sau eventuale reparații ce țin de instalațiile subsolului tehnic și care sunt executate în condițiile legii (avize, autorizații, proiecte etc.).
O mare problemă în dezvoltarea fondului de adăpostire de la nivelul județului o constituie faptul că Hotărârea Guvernului nr. 862 din 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă, ajută pe noii dezvoltatori/constructori care ar putea fi obligați în situația în care prevăd să construiască subsol, o parte din acesta să devină adăpost de protecție civilă, aceștia aleg în a schimba încă din faza de proiectare sau pe parcursul lucrărilor, subsolul în demisol, înlăturând astfel această obligație, obligație ce ar necesita o investiție mult mai costisitoare.
Sursă foto: www.neamt365.ro