12 iulie 2022

Fostul primar din Prundeni, săltat de polițiști și transferat la penitenciar. El a fost condamnat definitiv…

Condamnat definitiv ieri, 11 iulie 2022, fostul primar al comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu, a fost aseară săltat de polițiști și transferat la penitenciar. Prima instanță l-a condamnat la ani grei de închisoare, alături de complicii săi, iar Curtea de Apel Pitești le-a respins apelul și le-a menținut pedeapsa. Este, până acum, cel mai mare dosar în care a fost fostul edil acuzat de fapte penale. Horăscu a fost trimis în judecată în data de 13 august 2018, pe rolul Tribunalului Argeș, fiind acuzat de comiterea a nu mai puțin de șase infracțiuni grave. Anchetatorii spun că Horăscu ar fi comis infracţiunile în perioada 2009 – 2017, cauzând Primăriei Prundeni un prejudiciu de circa 2,5 milioane lei. 

Condamnarea… 

Alături de Horăscu, au mai fost trimise în judecată alte trei persoane: Haralambie Brătianu, Petrișor Mircea și Petrică Popa. Dacă fostul edil a primit 6 ani de închisoare cu executare, ceilalți s-au ales cu pedepse mai mici, ultimii doi având chiar pedepse cu suspendare. Iată condamnările stabilite de instanța de fond (Tribunalul Argeș), ce au fost menținute și de Curtea de Apel Pitești: 

Ion Horia Horăscu

• Luare de mită în formă continuata: două condamnări a câte 3 ani de închisoare 

• Fals în înscrisuri sub înscrisuri private în formă continuată: 6 luni de închisoare

• Abuz în serviciu în formă continuată: 3 ani de închisoare 

• Deturnare de fonduri în formă continuată: 1 an de închisoare 

• Fals intelectual în formă continuată: 1 an de închisoare 

• Uz de fals în formă continuată: 6 luni de închisoare 

“Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, de 3 ani închisoare, 3 ani închisoare, 6 luni închisoare, 3 ani închisoare, 1 an închisoare, 1 an închisoare ?i 6 luni închisoare şi va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, care va fi sporită cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (1/3 din 9 ani închisoare), respectiv un spor de 3 ani închisoare, rezultând pedeapsa de 6 (şase) ani închisoare, ce se va executa în condiţiile art.60 C.pen. În temeiul art.45 alin.3 lit.a C.pen., cu referire la art.67 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.(1) lit.a) şi lit.b) C.pen., respectiv: a) – dreptul a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, b) – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani. În temeiul art.45 alin.5 și alin.3 lit.a C.pen., cu referire la art.65 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.(1) alin.(1) lit.a) şi lit.b) C.pen., respectiv: a) – dreptul a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, b) – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat” – se arată în minuta instanței de fond. 

Brătianu Haralambie 

• Complicitate la abuz în serviciu: 3 ani de închisoare

• Fals în înscrisuri sub semnătură privată: 6 luni de închisoare 

“Va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, care va fi sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (1/3 din 2 ani şi 6 luni închisoare), respectiv un spor de 10 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 3 (trei) ani şi 10 (zece) luni închisoare, pedeapsă ce se va executa în condiţiile art.60 C.pen. ” – precizează judecătorii. 

Petrișor Mircea

• Complicitate la abuz în serviciu: 2 ani și 8 luni de închisoare 

• Fals în înscrisuri sub semnătură privată: 6 luni de închisoare 

“Contopește pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, de 2 ani și 8 luni închisoare şi 6 luni închisoare şi va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 8 luni închisoare, care va fi sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (1/3 din 6 luni închisoare), respectiv un spor de 2 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare” – se arată în minuta instanței. 

Popa Petrică

• Complicitate la abuz în serviciu: 2 ani și 8 luni de închisoare 

• Fals în înscrisuri sub semnătură privată: 6 luni de închisoare

“Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, de 2 ani și 8 luni închisoare şi 6 luni închisoare şi va dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani ?i 8 luni închisoare, care va fi sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (1/3 din 6 luni închisoare), respectiv un spor de 2 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare, aplicate inculpatului Popa Petrică” – adaugă magistrații.

Prejudiciul, imputat inculpaților

Primăria Prundeni s-a constituit parte civilă în acest proces penal și, ca urmare, a formulat acțiune pentru recuperarea prejudiciului. Instanța a decis astfel să-l oblige Horăscu să plătească suma de 1.485.661,05 lei. Mai mult, în solidar, toți inculpații trebuie să plătească suma de 477.000 lei către partea civilă UATC Prundeni. Magistrații au mai decis să confiște sumele de 17.730 lei și 12.000 lei de la Ion Horăscu, precum și să mențină sechestrul asigurator pe bunurile inculpaților. 

Întreaga poveste infracțională

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, în 4 rânduri, Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, a pretins și primit de la reprezentantul unei societăţi din mun. Bucureşti, suma totală de 17.730 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni.

În cursul anului 2012, în aceeași calitate, Horăscu Ion a pretins și primit de la administratorul unei societăţi din mun. Ploiești, suma de 12.000 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acestuia, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni, iar pentru justificarea sumei respective a încheiat, în fals, un contract de prestări servicii între societatea respectivă şi o societate pe care o administra în fapt.

În anul 2015, Horăscu Ion, în calitate de primar al com. Prundeni,  și-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale în legătură cu încheierea și executarea unui contract încheiat cu o societate din com. Prundeni, Horăscu Ion asigurând nejustificat plata sumei totale de 40.000 lei către această societate, în baza a două facturi emise în fals de către administratorul societăţii, în condițiile în care lucrările atestate prin cele două facturi nu au fost efectiv realizate de către societate.

De asemenea,  procedând în aceeași modalitate, Horăscu Ion, în calitate de primar al com. Prundeni, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând plata sumei totale de 35.000 lei către aceeaţi societate comercială, fară ca lucrările pentru care s-a efectuat plata să fie realizate.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că în perioada 2015 – 2016, Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, jud. Valcea, a continuat să își îndeplinească atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale,  în legătură cu încheierea şi executarea unui contract de execuţie lucrări pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități, încheiat cu o societate reprezentată de inculpatul Brătianu Haralambie, pe baza unor documente false realizate de inculpaţii Brătianu Haralambie, Popa Petrică (diriginte de șantier) şi Petrişor Mircea (director tehnic), dispunând plata sumei de 477.000 lei către această societate, deși lucrările respective nu au fost executate de această societate.

În perioada august – decembrie 2015 în calitate de primar al comunei Prundeni, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Horăscu Ion a schimbat destinația sumei de 1.410.562,05 lei acordată de Guvernul României pentru cofinanțarea unor proiecte de Asfaltare drumuri în comuna Prundeni și Baza Sportivă Prima Prundeni, folosind aceste sume de bani pentru plata altor servicii și lucrări care nu au avut legătură cu cele două proiecte, întocmindu-se în acest sens, din dispoziția inculpatului, 40 ordine de plată care conțin mențiuni nereale.

Din actele de urmărire penală administrate în cauză a rezultat că Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, plata unor debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, din fondurile UATC Prundeni.

Astfel, în perioada 2010 –  2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, Horăscu Ion în calitate de primar al com. Prundeni a dispus achitarea, către bugetul de stat, a sumei de 126.736 lei din fondurile comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită pentru debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, utilizând astfel creditele bugetare ale comunei Prundeni în alte scopuri decât cele legate de activitatea unităţii administrativ-teritoriale, obţinând astfel un folos necuvenit şi cauzând o pagubă comunei Prundeni în sumă de 126.736 lei.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like