Procesul dintre viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu și Agenția Națională de Integritate (ANI) a primit un nou termen. Deși portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anunțat inițial că primul termen al procesului se va desfășura pe 19 octombrie 2023, pe același portal apare o dată nouă: 23 martie 2023. Procedural, modificarea unui termen din dosar se poate face în urma cererii uneia dintre părți sau în urma unei reanalize a instanței.
Este greu de crezut că Virgil Pîrvulescu va putea să anuleze raportul ANI la recurs, în fața ÎCCJ. În general, când instanța supremă a judecat asemenea cazuri, a dat câștig de cauză ANI. Dar surse din cadrul partidului susțin că viceprimarul are o strategie politică și un calendar stabilit în funcție de data de 19 octombrie 2023. Liberalul intenționează să mai prelungească procesul cu un termen, care poate dura între cinci și nouă luni, timp în care să candideze la primărie. Și chiar dacă nu iese primar, să intre în Consiliul Local cu un număr consistent de consileri și să participe la alegerea viceprimarilor și la crearea de majorități. Aceasta ar însemna că este încă în joc, că este un actor important al scenei politico – administrative și că în continuare trebuie să se țină cont de el. Termenul din 23 martie 2023 îi dă peste cap tot calculul. Chiar dacă ar mai reuși o amânare de câteva luni, următoarea înfățișare în fața ÎCCJ ar fi tot înaintea alegerilor organizate la finalul lui septembrie 2024. Fapt care, cel mai probabil, îi taie șansele să mai rămână semnificativ politic și administrativ în anul alegerilor.
Pe 22 februarie 2022, Curtea de Apel Pitești, în calitate de instanță de fond, a decis că ANI a avut dreptate când l-a declarat pe Virgil Pîrvulescu incompatibil. Acesta a făcut recurs, iar dosarul, în forma sa finală, a ajuns la ÎCCJ. ANI l-a declarat incompatibil pe liberal în octombrie 2021. ,,S-a aflat în stare de incompatibilitate ulterior alegerii în funcția de consilier local al Mun. Râmnicu Vâlcea pentru mandatul 2020-2024, întrucât, în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2020, a exercitat simultan și calitatea de funcționar public, deși la data 29 septembrie 2020 a intervenit suspendarea de drept a raportului de serviciu, încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 492, alin. (1) și (2), lit. l) și art. 513, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019” – se arată în decizia ANI.