Caz de o gravitate extremă semnalat de Ziarul de Vâlcea. Publicația susține, în baza informațiilor proprii, că un elev ar fi înjunghiat un coleg de-al său în incinta Colegiului Național de Informatică ,,Matei Basarab” (Pedagogic) din Râmnicu Vâlcea. Fapta s-ar fi întâmplat pe 15 martie a.c. Tot conform ziarului mai sus amintit, ar fi vorba despre copilul unui afacerist vâlcean foarte potent financiar și bine racordat la o parte a mediului politic local. Din articol reiese că mama băiatului este profesoară la Pedagogic, iar faptele celui mic nu vin pe un vid. Lovirea cu un corp ascuțit nu e prima abatere, faptele realizându-secrescendo. Conducerea școlii i-a scăzut nota la purtare și l-a mutat disciplinar în altă clasă, dar, după cum se vede, nu-i de ajuns.
Acestea fiind faptele, putem trage niște concluzii și putem emite în eter câteva întrebări. Din capul locului nu trebuie creată o isterie pe subiect. Copii turbulenți sunt mulți, provin din familii de toate felurile și nicidecum nu este o vină să fii odrasla unui afacerist. Nici nu trebuie ,,ciuruit” cel mic cu acuzații, fiindcă oricât de golănească ar fi fapta lui, asta nu înseamnă că trebuie să i se pună un stigmat de la 13 ani. Experiența atâtor evoluții ne arată că și din asemenea elevi problemă pot ieși oameni utili societății. Totul ține de psihopedagogie, dar și de cât de mult ajută părinții școala. Sau, după caz, o obstrucționează în coerciția copilului. Directorul colegiului, Coca Nițulescu – Gavrisiu, a declarat: ,,Luni se va finaliza ancheta, nu am putut lua măsuri până acum, deoarece avem o legislație în domeniu care ne impune pașii în asemenea situație. Imediat după Consiliul de Administrație, vom transmite un comunicat de presă. Pe această cale vreau să transmit că nu tolerăm asemenea fapte, indiferent cum l-ar chema pe elev. Întâmplător, pentru că este colega noastră, știm cine este mama lui, dar conform ultimelor norme, nu avem voie să mai cerem nici măcar ocupația părinților, tocmai pentru a nu se crea discriminare. La nivelul școlii s-au făcut numeroase acțiuni pe linie de prevenție, inclusiv în parteneriat cu Poliția. Din păcate s-a ajuns aici, prea multe date nu vă putem da până luni, dar după finalizarea anchetei interne vom putea da mai multe explicații publice. Noi nu știm ce gândește un elev când vine la școală și nici nu-l percheziționăm să vedem cu ce vine la el.”
O listă de întrebări ca lătratul la Lună
Putem ridica întrebări referitoare la cum au manageriat cei din conducerea liceului faptele de până acum ale elevului. Nu cumva numele tatălui i-a împiedicat să treacă la măsuri mai dure? Dacă aceste măsuri mai dure ar fi fost luate, am fi scris astăzi despre un elev înjunghiat și, ulterior, vaccinat antitetanos? Dacă se pune ,,batista pe țambal” acum, ce ne vom face când cel mic va mai crește? Dacă odată cu el vor crește conturile tatălui și forța politico – administrativă a clienților săi politici, vom putea trece pe același trotuar cu el? Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vâlcea nu a luat până acum nicio măsură, lăsând problema în seama liceului. Dar dacă peste un an, cel mic le va bate pe dirigintă sau pe directoare, va rămâne tot pasiv? La cea mai ușoară tamponare rutieră, Poliția emite comunicate de presă. La unsprezece zile de la eveniment, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea nu a emis niciun rând despre subiect. Presa a fost cea care a scos cazul la lumină. De ce se întâmplă aceasta, domnule comandant Dumitru Dărăban? Dumneavoastră, care aveți o fișă a postului și așa foarte încărcată, de ce vă mai luați și greaua sarcină a trierii informațiilor trimise prin comunicate de presă? Facem apel la dumneavoastră a nu știu câta oară pe această temă, nu cu scopul de a vă discredita, ci doar specificând că până să veniți la comandă, între IPJ și presa vâlceană nu au fost asemenea probleme.
Ultima întrebare, chiar ,,tendențioasă”, obraznică și, peste toate, inutilă. Cât rău pot face combinațiile afaceristo – politico – administrative, în contexte dintre cele mai periculoase cum este acesta, al integrității elevilor în școli?!