După afișarea rezultatelor la Examenul de Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024, în județul Vâlcea, o singură elevă a reușit să obțină note de 10 la toate cele trei probe scrise, implicit media 10. Se numește Daria-Maria BĂLAN și a studiat la specializarea Științe Sociale din cadrul Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea (fostul Liceu Pedagogic). A obținut note maxime la următoarele probe scrise ale examenului: Limba și literatura română; Istorie; Logică, argumentare și comunicare.
Prin prisma numărului mare de elevi care au obținut medii de peste 9,80, având deja una sau chiar două note de 10 deja obținute, este posibil ca, în urma soluționării contestațiilor, numărul mediilor de 10 să crească. În această situație, de a fi foarte aproape de obținerea mediei 10, se află mai mulți elevi de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național „Alexandru Lahovari” – toate trei fiind licee din municipiul Râmnicu Vâlcea, dar și de la Colegiul Național „Gib Mihăescu” Drăgășani și de la liceele „Constantin Brâncoveanu” Horezu și „Preda Buzescu” Berbești.
Revenind la rezultatul de excepție al Dariei-Maria BĂLAN, tânăra spune că dorește să urmeze Facultatea de Istorie, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Întrebată dacă ia în calcul să plece la studii în străinătate sau să profeseze în străinătate, ea ne-a răspuns că, în principiu, nu ia în calcul aceste variante.
Daria-Maria BĂLAN: „Ieșitul din zona de confort este un pas absolut necesar în vederea obținerii unui rezultat cel puțin satisfăcător”
Vă invităm, în rândurile de mai jos, să o descoperim împreună pe Daria-Maria BĂLAN în cadrul unui interviu pe care a avut amabilitatea să ni-l ofere.
1.Pentru început, te rugăm să ne spui câteva lucruri despre tine, pentru ca noi și cititorii noștri să te putem cunoaște mai bine.
Mă numesc Daria-Maria Bălan, am 18 ani și sunt absolventă a C.N.I. „Matei Basarab”, clasa a XII-a F, profil Științe Sociale. Timp de 8 ani am urmat cursurile Școlii Gimnaziale Bunești, unde am învățat ce înseamnă responsabilitatea, perseverența și seriozitatea. Ulterior, aceste calități au fost valorificate sub atenta îndrumare a doamnei diriginte, Prodănescu Fabiola, un exemplu de iubire necondiționată. Doamnele profesor, Samoilă Daniela și Vețeleanu Alina, pe lângă noțiunile teoretice pe care ni le-au transmis la disciplinele Istorie și Franceză, ne-au sprijinit și au contribuit semnificativ la formarea noastră personală și profesională. Mai mult, am fost norocoasă să am parte de un colectiv minunat, colegi, pe care pot să-i consider prieteni.
2.Cum a fost în cei patru ani de liceu? Ce materii preferate ai avut? Ai participat la olimpiade? Ce rezultate ai avut la olimpiade?
Așa cum se spune, anii de liceu sunt, într-adevăr, cei mai frumoși: proiecte ERASMUS, activități de voluntariat, excursii și, nu în ultimul rând, olimpiade școlare. Momentele în care m-am calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, de două ori, au fost punctele-cheie în care am realizat că sunt capabilă să ating performanța. Datorită acestei experiențe am început să evoluez constant, să privesc oportunitățile dintr-o perspectivă nouă și să înțeleg că ieșitul din zona de confort este un pas absolut necesar în vederea obținerii unui rezultat cel puțin satisfăcător.
3.Ți s-a părut mai dificil în perioada în care cursurile s-au desfășurat în sistem online?
Învățatul în sistem online a fost dificil, deoarece a presupus adaptare, fiind o situație atipică. Atât profesorii, cât și elevii au întâmpinat dificultăți, dar, împreună, au reușit să demonstreze că profesionalismul și implicarea depășesc barierele impuse și că, deși la distanță, pot crea amintiri de neuitat!
4.Cu toții suntem curioși să aflăm cum ai reușit să obții această medie maximă la Bacalaureat. De când ai început pregătirea propriu-zisă pentru aceste examene?
Cu siguranță una dintre cele mai solicitante perioade a fost cea de pregătire. O cantitate uriașă de informații pe care le-am acumulat și sedimentat de-a lungul celor patru ani de liceu. Am reușit să mă organizez, printr-o programă bine stabilită și prin scheme, pe care le-am dezvoltat ulterior.
Am primit tot sprijinul de care am avut nevoie din partea cadrelor didactice, a părinților si a prietenilor și consider că este un aspect care nu trebuie neglijat, întrucât moralul contează mai mult decât tindem să credem. Nu a fost ușor, însă a meritat din plin tot efortul depus.
5.Cât timp ai învățat, în medie, pe zi? Cum împărțeai orele de studiu pe materii?
Faptul că am fost constantă în acest proces de învățare m-a ajutat să am certitudinea că pot parcurge toată materia până la examen. Însă, în ultimul timp, m-am pregătit mai intens, alocând mai multe ore pregătirii.
6.Ce facultate dorești să urmezi?
Voi merge la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Pasiunea pentru această știință m-a determinat să iau această decizie.
7.Ce profesie ți-ai dori să ai (în viitor)? Dorești să profesezi în țară sau în străinătate?
Contrar așteptărilor, Facultatea de Istorie chiar deschide perspective. Din acest motiv, nu sunt încă hotărâtă dacă doresc să devin profesoară sau să-mi desfășor activitatea ca cercetător sau ca arheolog. Însă, ce știu cu certitudine este că vreau să rămân în România. Sunt sigură că ambiția și perseverența mă vor ajuta să obțin rezultatul mult așteptat.
8.Acum, o întrebare mai dificilă: unde te vezi peste 10 ani?
Mă văd lucrând într-un mediu care să emane un grad de siguranță și de confort, înconjurată de oameni cu care pot schimba idei și cu care pot colabora pentru a obține rezultatele dorite, prin intermediul unei profesii care se centrează pe interacțiunea fizică dintre persoane și pune accent pe sentimentele și înțelegerea acestora.
Mulțumim pentru timpul acordat!
Felicitări, Daria-Maria, pentru rezultatele foarte bune obținute la examene și mult succes în anii de facultate! Aceleași felicitări se îndreaptă și spre toți cei care te-au susținut în procesul tău educațional de-a lungul timpului!