Elevii care au învățat constant de-a lungul școlii generale au avut și anul acesta șansa de a se face remarcați la examenele de Evaluare Națională. Multe unități școlare din județul nostru, cu precădere din Râmnicu Vâlcea, dar și din localități precum Drăgășani, Horezu, Brezoi, Băile Olănești, Păușești-Otăsău (și altele), au avut elevi care au obținut rezultate bune în urma afișării primelor rezultate (înaintea contestațiilor). Noi apreciem că putem numi „rezultat bun” orice notă obținută de un elev cuprinsă între 9.00 și 10.00. Numărul însemnat de astfel de note arată că, și anul acesta, au fost destui elevi din întreg județul Vâlcea care, îndrumați de cadrele didactice, dar și de părinți, poate și de bunici în unele cazuri, au tratat cu seriozitate probele de Limba Română și de Matematică. Merită felicitări toți acești elevi cu note bune, care, repetăm, vin de la mai multe școli din județul Vâlcea, nu numai din mediul urban, așa cum blamează unii că „la țară nu se învață carte”. Iată, se dovedește încă o dată că există rezultate bune și pe la școli din mediul rural (sigur, nu chiar la toate).
Însă, astăzi, vrem să vă prezentăm o elevă care, nu numai că se încadrează în categoria elevilor ce merită felicitări după Evaluarea Națională 2024, dar ea este și câștigătoarea „coroniței” de premiantă a județului dacă vrem să spunem așa, după rezultatele de la aceste examene. Este o elevă care, cel puțin până la afișarea rezultatelor finale (cele de după contestații, din 9 iulie 2024), rămâne singura din județ care a obținut note de 10 la ambele probe, Matematică și Limba Română (deci media maximă posibilă la examen).
Este vorba despre Maria AVRAM, elevă a Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, fostul Liceu Pedagogic, așa cum îl cunoaște multă lume după vechea lui denumire. Iar Maria merită felicitări pentru mai mult decât media maximă la examenul din această vară! Ea a reușit să învețe foarte bine în decursul anilor de școală la toate materiile chiar dacă a alocat destul timp și pentru marea ei pasiune, Limba Engleză, disciplină la care, de curând, a reușit să obțină locul I național. Maria s-a calificat și la Olimpiada Internațională de Limba Engleză, la care va participa în luna august 2024.
Maria AVRAM: „O să-mi amintesc mereu cu drag de anii de gimnaziu, chiar și de perioada în care cursurile s-au desfășurat în sistem online, deoarece aceasta din urmă m-au determinat să îmi schimb modul de a gândi”
Așadar, haideți să vedem care au fost „secretele” cu ajutorul cărora eleva Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” a reușit să obțină atâtea rezultate exepționale. Apreciem că elevii aflați acum în clasele a VI-a, a VII-a, precum și părinții sau bunicii lor, se pot inspira din „tacticile” de învățare pe care le-a folosit Maria. De asemenea, Maria a avut amabilitatea să ne răspundă și la câteva întrebări despre ceea ce și-ar dori să facă pe viitor, în special în anii de liceu, dar nu numai.
1.Pentru început, te rugăm să ne spui câteva lucruri despre tine, pentru ca noi și cititorii noștri să te putem cunoaște mai bine.
Mă numesc Maria Avram, am 15 ani și sunt elevă la C.N.I. „Matei Basarab” încă din clasa pregătitoare. Îmi amintesc cu drag de doamnele învățătoare Gina Richițeanu și Bianca Ancuța, care m-au îndrumat, cu răbdare, dragoste și profesionalism, în primii ani de școală. Am continuat anii de gimnaziu alături de colegi deosebiți cu care am avut întotdeauna o relație bună și ne-am dezvoltat împreună, îndrumați de către doamna dirigintă Carmen Jitianu-Cocău, de către domnul profesor de matematică Dumitru Dobre, dar și de către celelalte cadre didactice.
2.Cum a fost în cei patru ani de gimnaziu? Ce materii preferate ai avut? Ți s-a părut mai dificil în perioada în care cursurile s-au desfășurat în sistem online?
O să-mi amintesc mereu cu drag de anii de gimnaziu, chiar și de perioada în care cursurile s-au desfășurat în sistem online, deoarece aceasta din urmă m-a determinat să îmi schimb modul de a gândi, cu scopul de a îmi îmbogăți cunoștințele într-o manieră mai eficientă și m-au învățat să prețuiesc momentele alături de prieteni și colegi. Nu a fost foarte ușor, dar, cu sprijinul profesorilor și cu perseverență, am reușit să parcurg și această perioadă. În acești ani am avut ocazia să-mi conturez pasiunea pentru limbi străine și pentru matematică, materii care m-au atras încă de la început și pe care îmi doresc să mă axez și în viitor.
3.Cu toții suntem curioși să aflăm cum ai reușit să obții această medie maximă la Evaluarea Națională. De când ai început pregătirea propriu-zisă pentru aceste examene?
În general, am fost o elevă conștiincioasă, fapt care m-a ajutat să obțin rezultatele din acest an, fără a depune un efort extraordinar. În clasa a opta, am acordat mai multă atenție limbii române și matematicii, deoarece urma Evaluarea Națională. Vreau să spun și că le sunt profund recunoscătoare profesorilor care m-au ajutat să mă pregătesc!
4.Cât timp ai învățat, în medie, pe zi? Cum împărțeai orele de studiu pe materii?
Nu am alocat un anumit număr fix de ore pregătirii zilnice, dar am tratat cu seriozitate sarcinile pe care le aveam de îndeplinit. În apropierea examenului, m-am concentrat mai mult și am lucrat în plus, cu scopul de a mă asigura că nu rămâne materie neparcursă și că sunt pregătită corespunzător.
5.La ce liceu și la ce profil dorești să continui studiile?
Mi-aș dori să rămân la C.N.I. „Matei Basarab”, la profilul mate-info, atât pentru a mă concentra pe materiile preferate, cât și pentru că sper să-mi regăsesc o parte dintre colegi la specializarea aleasă.
6.Am dori să ne spui câteva cuvinte și despre pasiunea ta pentru Limba Engleză. Anul acesta ai câștigat etapa națională a Olimpiadei de Engleză și vei participa la Olimpiada Internațională.
Am fost mereu atrasă de limbile străine, în special de engleză, pasiune care mi-a fost încurajată încă din copilărie de către mama mea. Sunt extrem de fericită că am reușit să ajung la această performanță și consider că, datorită englezei, am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți și să am parte de experiențe inedite. Sunt nerăbdătoare să particip la Olimpiada Internațională de la Constanța, în cadrul căreia sper să-mi creez amintiri de neuitat.
7.Ce profesie ți-ai dori să ai (în viitor)?
Îmi doresc să am o carieră în domeniul ingineriei care să-mi ofere oportunitatea să-mi pun în evidență aptitudinile și să-mi creeze un sentiment de împlinire.
8.Acum, o întrebare mai dificilă: unde te vezi peste 10 ani?
Răspunzând cu sinceritate, nu sunt sigură, dar mi-aș dori să am o carieră de succes și să fiu înconjurată de oameni dragi mie. Sunt destul de sigură că sunt pregătită pentru orice are să îmi ofere viitorul și sunt nerăbdătoare să mă bucur de diferite experiențe, deoarece, în final, ceea ce contează pentru mine cel mai mult este să fiu fericită, oriunde aș ajunge.
Mulțumim pentru timpul acordat!
Felicitări, Maria, pentru rezultatele foarte bune obținute la examene și mult succes în anii de liceu! Aceleași felicitări se îndreaptă și spre părinții tăi, dar și către cadrele didactice!
P.S.Dacă sperați ca din acest interviu să aflați vreun secret magic prin care să obțineți note de 10 la Evaluarea Națională, Bacalaureat ori la alte examene importante se pare că… nu ați avut noroc nici de data asta.:D Dar, vă puteți totuși inspira din ceea ce spune Maria mai sus, anume: să învățați mai mult, să fiți mai perseverenți și conștiincioși, iar rezultatele pozitive vor apărea cu siguranță!
PRECIZARE IMPORTANTĂ: Conform legislației în vigoare, imaginea care însoțește acest articol a fost publicată cu acordul părinților elevei Maria Avram (în interviu fiind vorba despre o persoană minoră).