Prima zi de școală a fost un adevărat coșmar pentru șase copii cu nevoi speciale din Vâlcea. Plini de entuziasm și de speranță că vor merge la liceu și vor începe clasa a IX-a, adolescenții s-au văzut aruncați de autorități într-o clasă mizerabilă, care poate fi confundată oricând cu un grajd de animale. Imaginile atașate acestui articol sunt relevante!
Sute de copii din județ au fost primiți azi la școală în clase curate, moderne și frumos aranjate. Nu a fost cazul pentru șase elevi cu nevoi speciale (autism și Sindromul Down). În prima lor zi de școală au văzut adevărata față a societății românești de azi: o societate mizerabilă, care-i respinge și le întoarce spatele, care nu le oferă o șansă la o viață cât de cât normală. Toată vara, părinții acestor copii speciali s-au luptat pentru înființarea unei clase de liceu profesional. Au reușit în cele din urmă, iar clasa ce aparține Școlii Profesionale Speciale Bistrița își desfășoară activitatea la Liceul Forestier din Râmnicu Vâlcea. Doar aici s-a mai găsit spațiu, însă nimeni nu s-a preocupat în atâtea luni să-l igienizeze, să-l modernizeze. Asta în ciuda faptului că problema a fost ridicată în ședințele organizate la Prefectura Vâlcea. Clasa în care au fost trimiși să învețe elevii cu nevoi speciale se află într-o clădire unde odată erau ateliere. Evident că nimeni nu a mai investit acolo de pe vremea comuniștilor, iar condițiile sunt execrabile. Mizerie, bănci vechi și rupte, rugină, un reșou vechi pentru încălzire, grup sanitar insalubru… cam asta e imaginea dezolantă pe care au avut-o adolescenții în această dimineață. Părinții elevilor au pus mâna pe telefoane și cu lacrimi în ochi au imortalizat prima zi de școală a copiilor lor. “Nu știam ce să fac, să plâng sau să râd cu amărăciune. Nu este posibil așa ceva. Este bătaie de joc. Vreau să îmi trimit copilul la școală în condiții decente. Știu că nu o să facă performanță, însă și copiii speciali au dreptul să învețe atât cât pot ei. Nu mai duc mâine copilul la școală pentru că nu-l pot lăsa în condițiile acelea mizerabile. Sper să vadă și autoritățile și să ia măsuri urgente” – ne-a spus mama unuia din copiii cu nevoi speciale.
Președintele CJ: “O să răspundă pentru asta!”
Așa cum menționam, problema spațiului unde își desfășoară activitatea această clasă a fost discutată la Prefectura Vâlcea. Inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea, Mihaela Andreianu, ne-a mărturisit că a încercat să ofere câteva variante optime, însă fără rezultat. De menționat este faptul că Școala Profesională Specială Bistrița nu este în subordinea ISJ, ci a CJ Vâlcea. “Cunosc problema și am prezentat variante pentru rezolvarea ei. Însă nu ține de Inspectoratul Școlar. Eu doar am încercat să ajut în limita atribuțiilor mele” – ne-a declarat inspectorul general Mihaela Andreianu.
Evident că acum toți ridică din umeri. Mai ales că au fost luați la întrebări de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care spune că nu a fost informat despre această situație. “Nu am fost informat despre această situație pentru că luam măsuri imediate. O să răspundă pentru asta!” – spune președintele CJ Vâlcea. Problema a fost preluată de administratorul public al județului Vâlcea, Adrian Mihăilă, care cu siguranță va găsi o rezolvare.
Între timp, directorul Școlii Profesionale Speciale Bistrița, cel care știa de la bun început în ce hal arată spațiul de la Forestier și a stat cu mâinile în sân, s-a trezit azi să se ducă să facă igienizare. Dacă se sinchisea să ia măsuri din timp, îi scutea pe elevi de un șoc și de umilința la care au fost supuși. Rușine!