O cauză ce a ajuns în instanță încă din anul 2016 nu și-a găsit nici până acum finalitatea. Asta și din cauza tergiversărilor avocaților, dar şi a inculpaților. Este vorba despre dosarul fostului primar al comunei Măldărești, Ionel Dragu, cel care este judecat, alături de alți funcționari din primărie, de delapidare și abuz în serviciu. La ultimul termen de judecată, ce a avut loc luna trecută, unul dintre avocaţi a fost amendat pentru că a lipsit nejustificat.
Avocaţii şi lipsa lor nejustificată de la termenele de judecată…
Amânări peste amânări, lipsă justificată sau nejustificată a inculpaţilor, dar şi a avocaţilor. Cam aşa s-a desfăşurat până acum procesul pe fond al cauzei 453/241/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Horezu. În timp ce inculpaţii, în mare parte, şi-au justificat absenţa de la termenele de judecată, ei bine avocaţii nu prea. În mai multe rânduri, judecătorul cauzei a pus în vedere „apărătorilor inculpaţilor să se prezinte la termenul următor sau să îşi asigure substituirea, sub sancţiunea amenzii”. Asta până când s-a săturat şi a dat şi o amendă.
La ultimul termen de judecată, ce a avut loc în data de 20 mai 2021, s-a ajuns la concluzia că majoritatea inculpaţilor nu mai au avocaţi aleşi şi le trebuie câte unul din oficiu. De asemenea, unul din apărători a fost amendat pentru absenţă nejustificată. Este vorba despre avocatul Ştefan Cristian Alexandru, care s-a ales cu o sancţiune de 500 de lei.
„Se emite adresă către Baroul Vâlcea – Serviciul de Asistenţă Juridică din Oficiu, în vederea desemnării a câte unui apărător din oficiu pentru inculpaţii Dragu Ionel, Simionescu Dumitru, Belciu Gheorghe, Neagu Elena Ramona, Voican Adrian-Ion, Ciocîrlan Constantin, Zăbavă Nicolae, Aldea Cristian, Enescu Dumitru, Coca-Catalinoiu Ion, cu menţiunea că apărătorii din oficiu au obligaţia de a se prezenta la fiecare termen de judecată, chiar dacă se prezintă apărătorul ales. În baza art. 283 alin. 3 Cod procedură penală, dispune amendarea domnului avocat Ştefan Cristian Alexandru cu suma de 500 lei având în vedere că acesta lipseşte nejustificat şi nu şi-a asigurat substituirea. Cu drept de cerere în anulare sau reducere amendă in termen de 10 zile de la data comunicării încheierii, conform art. 284 alin. 2 Cod procedură penală” – se arată în minuta instanţei.
Despre avocatul Ştefan putem spune că este cunoscut mai ales în mediul politic, el „învârtindu-se” în cercuri liberale. Mai precis, gurile rele spun că el ar fi „omul de casă” și sfetnicul juridic al lui Vigil Pîrvulescu, viceprimarul Râmnicului. De altfel, Ştefan se află şi pe lista consilierilor locali ai PNL la municipiu, el ocupând locul 12, loc care s-a dovedit a fi neeligibil (vezi foto jos). Poate intra însă în Consiliul Local dacă, pe parcurs, se retrag doi aleși.
Despre dosarul penal…
Ancheta penală la Primăria Măldăreşti a luat startul în luna octombrie 2015, atunci când procurorii şi poliţiştii vâlceni au descins la sediul instituţiei şi la locuinţa primarului din localitate. Au fost ridicate mii de documente, iar edilul Ionel Dragu şi asistentului social Dumitru Simionescu au fost atunci arestaţi preventiv. Ulterior, cercetarea penală a fost extinsă şi s-a ajuns până acolo încât aproape toţi angajaţii Primăriei Măldăreşti au fost puşi sub acuzare şi trimişi în judecată.
Ce au descoperit anchetatorii că facea primarul Dragu? Ei bine, ei au aflat că edilul şi-a însuşit banii pe care oamenii din Măldăreşti trebuiau să-i primească sub forma ajutorului de încălzire. Se întâmpla la începutul anului 2015, când primarul i-a chemat pe beneficiari la sediul primăriei, le-a tăiat chitanţele conform cărora oamenii şi-ar fi primit banii, însă ei nu primeau nimic, pentru că Dragu le spunea că nu şi-au plătit taxele şi impozitele, iar acele sume vor rămâne în visteria instituţiei pentru a le acoperi creanţele către stat. În realitate, banii au ajuns în buzunarul primarului. Cu ajutorul asistentului social Dumitru Simionescu, Dragu a scos banii din casieria primăriei şi i-a folosit în scopuri personale. Este vorba despre circa 300 de milioane lei vechi.
Printre alte fapte ale primarului Dragu se mai numără şi „ajutorarea” unei firme de casă din Horezu, căreia i-a „dedicat” un contract bănos, dar pare-se total ilegal. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu au descoperit că edilul a încheiat un contract cu firma S.C „BEBCOC” SRL pentru modernizarea drumurilor din comună, un contract care a fost antedatat. Asta ca să nu mai spunem că două dintre drumurile modernizate de firma de casă duc, culmea, către ferma primarului Ionel Dragu.
Aşa cum spuneam, în afară de primar şi asistentul social, alţi 10 angajaţi ai Primăriei Măldăreşti, printre care şi viceprimarul, au fost trimişi în judecată pentru delapidare, fals în acte, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals material în înscrisuri oficiale. Este vorba despre Gheorghe Belciu – casier, Veronica Crînguşi – contabil, Ramona Elena Neagu – funcţionar de la achiziţii publice, Camelia Elena Andrei, Adrian Ion Voican – angajat al Asociaţiei Comunelor, Constantin Ciocârlan – şofer, Nicolae Zăbavă – şofer, Cristian Aldea – referent agricol, Ştefan Popa şi Dumitru Enescu – viceprimarul comunei.