O fostă angajată a Consiliului Județean Vâlcea a fost trimisă în judecată sub acuzația de trafic de influență, asimiliată faptelor de corupție, și condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a pretins și a primit bani de la un bărbat pentru a interveni să-l angajeze. Spunem fostă pentru că, între timp, a și fost demisă din funcție, conducerea CJ Vâlcea fiind cea care a sesizat Parchetul Vâlcea și a băgat-o în Comisia de Disciplină.
În cursul anului 2020, Comisia de Disciplină a Consiliului Județean Vâlcea a făcut o solicitare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cerând anchetarea penală a funcționarului public. La rândul său, conducerea CJ a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că funcționarul public Florența Turburică i-a cerut suma de 1.000 de euro pentru a interveni pe lângă o “persoană influentă” să-l angajeze paznic la Biblioteca Județeană. Omul i-a dat 4.900 de lei și o bună perioadă de timp a trăit cu speranța că va fi pus pe un post călduț, cu un salariu decent. Ulterior, însă, a realizat că totul a fost o înșelătorie, Florența Turburică neavând niciun fel de influență pentru a-l angaja, ci doar avea nevoie de bani.
A mințit că are influență pe lângă șeful Serviciului de Pază
Funcționarul public Florența Turburică i-a promis denunțătorului său că-l va angaja paznic la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu”, ea susținând că are influență pe lângă șeful Serviciului de Pază din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, Nicolae Spiridon. În realitate, nici influență nu avea și nici nu s-a străduit să-l angajeze pe om. L-a dus cu “zăhărelul” o vreme, până când denunțătorul și-a dat seama că a fost înșelat și a înregistrat-o cu telefonul pentru a avea probe și a-i face “bucata”.
“Văzând că nu se materializează promisiunea inculpatei T.F., după ce i-a solicitat acesteia detalii, T.F. i-a spus martorului D. că trebuie să mai aştepte pentru postul de de la Biblioteca Judeţeană, că nu s-a putut şi să meargă agent de pază la o firmă privată, fapt cu care martorul nu a fost de acord. Denunţătorul precizează că a încercat să vorbească cu inculpata de mai multe ori, fără succes, însă în cele din urmă, s-a întâlnit cu aceasta şi i-a cerut restituirea sumei de bani primite, în caz contrar, urmând să sesizeze organele abilitate. În acest context, inculpata, pe parcursul verificărilor efectuate la Consiliul Judeţean, în cadrul cercetării disciplinare, în prezenţa unor funcţionari publici, a recunoscut că a luat banii respectivi, fiind de acord, în cele din urmă, cu solicitarea denunțătorului de a se întâlni, pentru a îi restitui suma de 4900 lei.
Astfel, inculpata a restituit suma de 4800 lei, echivalentul celor 1000 de euro, în cursul cercetării disciplinare, martorului denunțător, spunându-i că banii au fost folosiţi în interes personal, întrucât avea o situaţie materială precară şi, totodată, i-a cerut să renunţe la sesizare. Inculpata a precizat că nu mai deţinea diferenţa de 100 lei faţă de suma totală primită” – se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Și-a recunoscut fapta, dar a încercat să scape de urmărirea penală
Pentru a scăpa de urmărirea penală, Florența Turburică le-a spus procurorilor că a procedat astfel pentru a face rost de bani să-i cumpere medicamente tatălui său, grav bolnav. Ea a încercat astfel să scape de acuzația de trafic de influență. Mai mult, simțindu-se vinovată pentru ce a făcut, fosta angajată a Consiliului Județean Vâlcea a trimis CV-ul victimei sale la mai multe instituții, găsindu-i în cele din urmă un loc de muncă în afara orașului. Asta nu a absolvit-o de vină și nici nu a înduplecat procurorii și judecătorii.
“Pe parcursul urmăririi penale, inculpata fiind audiată, a recunoscut parţial comiterea faptei, în sensul că i-a cerut bani lui D.Ş. pentru că se afla într-o situaţie dificilă, avându-l în îngrijire pe tatăl său, cu afecţiuni medicale. Poziţia inculpatei a fost în sensul că, l-ar fi înşelat pe numitul D., atunci când i-a spus că are influenţă asupra şefuluiServiciului Public de Pază Vâlcea, promiţându-i că-l va angaja ca agent de pază în cadrul Bibliotecii Judeţene. Arată că nu s-a gândit nicio secundă să intervină, în acest sens. Maniera în care inculpata a abordat interlocutorul, respectiv pe martorul denunţător D., problema legată de sprijinul, pe care aceasta a înţeles să îl acorde, faptul că a pretins că are influenţă şi că poartă discuţii cu funcţionarul abilitat, în sensul pregătirii dosarului pentru angajare pe postul dorit de el, nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor, pe care aceasta susţinea că le face, afirmaţiile sale privitoare la facilitarea angajării pe postul de agent de pază la Biblioteca Judeţeană, prin folosirea influenţei pe care l-a convins pe denunţător că o are asupra unui funcţionar cu putere de decizie, fiind de natură a-l convinge pe acesta de realitatea susţinerilor”- mai precizează procurorii.
Condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare
În luna iunie a anului 2020, Florența Turburică a fost trimisă în judecată pe rolul Tribunalului Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 C.P., raportat la art. 5 şi 6 din Legea 78/2000. În luna martie 2021, judecătorul de caz a decis ca fosta angajată a Consiliului Județean să fie condamnată: “Condamnă inculpata la 2 ani închisoare în condițiile art. 91 Cod penal (condamnare cu suspendare – n.r.)”. Ulterior, Turburică a mai încercat o manevră, slicitând în instanță reviziurea cauzei. Însă, în data de 30 iunie 2021, Tribunalul Vâlcea a decis să-i respingă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire.