18 octombrie 2016

Poliţişti şpăgari din Vâlcea, condamnaţi definitiv!

 

Erau prinşi cu şpaga-n buzunar la sfârşitul anului 2014, procurorii DNA Piteşti fiind cei care au descoperit că doi poliţişti de circulaţie din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea obişnuiesc să le ceară bani şoferilor pentru a le trece cu vederea faptele comise în trafic. Cei doi poliţişti sunt Nicolae Niţu şi Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian, iar dacă primul a fost pus sub acuzare pentru luare de mită (3 infracțiuni), fals intelectual (2 infracțiuni) şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Găbrian a fost acuzat de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.

Condamnarea…

Procesul a durat aproximativ 10 luni pe fond la Tribunalul Vâlcea şi încă un an până la condamnarea definitivă de la Curtea de Apel Piteşti. Astfel că, în data de 17 octombrie 2016, magistraţii piteşteni au dat sentinţa definitivă, pedeapsa poliţistului Găbrian fiind modificată faţă de cea de pe fond. Adică, dacă judecătorii din Vâlcea l-au achitat pe agentul Constantin – Cristian Vasilescu Găbrian, magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti l-au condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce poliţistului Niţu i-au menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.

„Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: 1.Înlătură achitarea inculpatului GĂBRIAN VASILESCU CONSTANTIN – CRISTIAN pentru infracţiunile prevăzute de art. 26 Cod penal anterior rap. la art. 256 Cod penal anterior rap. la art. 6, 7 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 şi art. 26 Cod penal anterior rap. la art. 289 Cod penal anterior, cu aplic. art. 5 Cod penal (faptele din 14 august 2013), dispusă în baza art. 16 lit. b Cod procedură penală. Condamnă inculpatul GĂBRIAN VASILESCU CONSTANTIN – CRISTIAN la pedepsele de: -2 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c (funcţia de lucrător de poliţie) Cod penal anterior pe o perioadă de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 26 Cod penal anterior rap. la art. 256 Cod penal anterior rap. la art. 6, 7 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal. -8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 26 Cod penal anterior rap. la art. 289 Cod penal anterior, cu aplic. art. 5 Cod penal. În temeiul art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal anterior, contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c (funcţia de lucrător de poliţie) Cod penal anterior, pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 86/1 Cod penal anterior dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 2 ani închisoare şi fixează termen de încercare de 5 ani, stabilit conform art. 86/2 Cod penal anterior. Instituie în sarcina inculpatului măsurile de supraveghere prevăzute de art. 86/3 alin. 1 lit. a – d Cod penal anterior, respectiv : – să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune Vâlcea; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă; Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86/4 Cod penal anterior. În baza art. 71 Cod penal anterior, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi b Cod penal anterior, iar în baza art. 71 alin. 5 Cod penal anterior, suspendă executarea pedepsei accesorii pe perioada termenului de încercare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei decizii. 2.Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul NIŢU NICOLAE, împotriva aceleiaşi sentinţe. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă apelantul inculpat Niţu Nicolae la 300 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 17 octombrie 2016, la Curtea de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie” – se arată în minuta Curţii de Apel Piteşti.

Povestea şpăgii…

Aşa cum spuneam, cei doi poliţişti rutieri din Vâlcea au fost daţi în vileag de procurorii DNA în anul 2014, însă ei au comis infracţiunile în 2013. Conform rechizitoriului întocmit procurori, inculpatul Nițu Nicolae, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea — Serviciul Rutier, a pretins de la 3 conducători auto sume de bani cuprinse între 300 lei și 100 euro și a primit efectiv, la data 14 august 2013, suma de 300 lei, pentru a nu le aplica acestora sancțiuni contravenționale reale, la regimul circulației.

La aceeași dată, inculpatul Nițu Nicolae a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian care i-a oferit sprijin în realizarea demersului infracțional. De fiecare dată, în cuprinsul proceselor verbale întocmite, inculpatul Nițu Nicolae nu a constatat contravențiile reale săvârșite de conducătorii auto respectivi sau a constatat contravenții nereale și, în acest fel, nu a aplicat amenzile contravenționale corelative, prevăzută de legislația în vigoare.

La data de 22 noiembrie 2013, inculpatul Găbrian Vasilescu Constantin-Cristian, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit un act ce intra în sfera acestor atribuții, omițând, cu știință neconstatarea unei contravenții săvârșită de un conducător auto, care circula cu o viteză de 83 km/h pe un tronson de drum unde limita maximă de viteză admisă era de 50 km/h.

 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like