2 octombrie 2018

RECHIZITORIU. Cum a prins DIICOT Vâlcea un individ care folosea numele vedetelor pe Facebook și cerea bani pentru reclame și acte de caritate!

În luna august a anului 2018, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea au reușit finalizarea anchetei și a rechizitoriului în cazul unui individ care a creat conturi false de Facebook cu numele unor vedete și a înșelat oameni de afaceri, încasând bani și produse pentru o așa-zisă publicitate online, dar și pentru presupuse acte de caritate. Cu una din paginile false de Facebook a fost înșelat și un vâlcean, ce este parte vătămată în procesul penal care se desfășoară la Tribunalul Vâlcea, prejudiciul ridicându-se la peste 22.000 de lei.

Inculpatul din dosar este Ionuț Manole. Cum reușea el să obțină sume de bani prin intermediul paginilor false Facebook ce purtau numele unor vedete din România? Simplu! Spre exemplu, în luna octombrie 2015, el a trimis pe Messengerul unui patron o poză cu o fetiță ce se presupunea că e bolnavă de cancer și are nevoie de ajutor, motiv pentru care Manole a cerut  un telefon Samsung Galaxy. Astfel, impresionată de caz, victima s-a conformat și a trimis telefonul mobil. Ulterior, în 2016, tot pentru un caz caritabil, inculpatul a mai cerut un Iphone 6 S, pe care l-a și primit, iar în alte 7-8 cazuri a cerut sume importante de bani pentru diverse ajutoare umanitare.

Dar, cum „ulciorul nu merge de multe ori la apă”, așa nici individului nu i-a mers escrocheria la nesfârșit. El a fost descoperit în cele din urmă, iar în luna august 2018 procurorii DIICOT Vâlcea l-au trimis în judecată pe Ionuț Manole sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

Acest articol se vrea a fi unul preventiv, pentru că multe pagini de pe rețelele de socializare pot induce în eroare, iar în spatele lor se pot afla persoane certate cu legea și bunul-simț. Din motive lesne de înțeles, nu vom publica numele nici al vedetelor pe nedrept implicate și nici al victimei. 

 

RECHIZITORIU

 

Procuror şef în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea

Examinând cauza penală privind pe inculpatul:

Manole Ionuţ, cercetat sub aspectul infr. prev. de prev. de art. 325 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p.,  art. 249 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. şi art.270 al. 3 din Legea 86/2006,   privind Codul vamal al României;

E X P U N    U R M Ă T O A R E L E:

În fapt, la data de 13.10.2016, organele de urmărire penală ale DIICOT-BT Vâlcea au fost sesizate de persoana vătămată  cu privire la  faptul că începând cu luna septembrie a anului 2014 şi până în anul 2016, urmare creării, de către autori necunoscuţi, a unui cont de Facebook ce conţinea date necorespunzătoare adevărului, respectiv ce părea că-i aparţine unei persoane publice, în scopul de a o determina să vireze bani, a fost prejudiciată material cu suma de  22.350 lei, recuperată parţial (10.000 de lei).

Faptele s-au derulat după cum urmează:

  • Falsul informatic

Astfel, cum rezultă din informaţiile publice, paginile administrate de patforma de socializare Facebook, aparţinând unor persoane cunoscute au devenit un punct de atracţie în special pentru fanii acestora dar şi pentru curioşi.

Vizualizarea unor asemenea pagini, comentariile făcute la postările titularilor lor şi totodată, propagarea informaţiilor pe care le conţin către alte persoane reprezintă modalităţi în care vizitatorii paginilor respective au convingerea că au o legătură cu cei ce li se adresează.

Cu toate acestea, efectul comunicării unor date din viaţa susnumitelor asupra publicului lor, al cărui procent este relevat de numărul de  accesări, s-a manifestat şi în sens negativ, constând în aceea  că  unii din cei ce le vizualizau au înţeles le manipuleze imaginea şi numele  (prin crearea unor conturi false  ca şi imitaţii ale paginilor reale)  pentru a-i determina pe cei cu care intrau în contact să le trimită bani, sau bunuri.

Un asemenea impact negativ a avut şi pagina de Facebook aparţinând ….. care la scurt timp după ce a fost cunoscută de inculpatul Manole Ionuţ, a devenit izvor de inspiraţie pentru crearea, de către acesta, a  unei pagini similare.

În conformitate cu art. 325 C.p. (Falsul informatic)

Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Totodată, potrivit teoriei judiciare (Codul Penal-Comentarii pe articole-G.Bodoroncea, V. Cioclei ş.a.) elementul material al infracţiunii de fals informatic se realizează prin introducere de date informatice „(acele date nu existau în mediul informatic sau sistemul de stocare înainte de intervenţia autorului infracţiunii)”. (…) Acestor modalităţi normative le este ataşată cerinţa esenţială de a fi realizate fără drept. Noţiunea este definită de art. 35 alin. 2 din Legea nr. 161/2003 (acţionează fără drept persoana  care se află în una din următoarele situaţii: a) nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract; b)depăşeşte limitele autorizării; c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, să o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori  de a desfăşura cercetări ştiinţifice sau de a efectua orice altă operaţiune într-un sistem informatic). În cazul falsului informatic noţiunea fără drept  reprezintă un element de tipicitate, iar nu unul de antijuridicitate/cauză justificativă exercitarea unui drept ori consimţământul persoanei vătămate (art. 21, 22 C.pen).

_____________________

De asemenea, este necesar ca în urma acestor acţiuni să se producă urmarea cerută de text, respectiv să rezulte date necorespunzătoare adevărului, adică date mincinoase care prezintă denaturat, altfel decât în realitate, fapta, informaţia la care se referă, respectiv o deformare a realităţii.”

—————————————

Astfel, după realizarea noii pagini, având ID-ul……., cu o dată de naştere falsă,  creată în anul 2013, fără să aibă  permisiunea, din partea persoanei fizice respective şi, de asemenea, încălcând normele de protocol specificate de platforma de socializare, Manole Ionuţ  s-a comportat ca un adevărat titular al acesteia introducând, prin intermediul său, imagini cu……

Scopul său era de a intra în contact cu fani ai lui…………, ale cărei date le folosise, în vederea determinării acestora la plata unor sume de bani. Şi intenţia sa a fost materializată, o primă persoană care l-a contactat fiind persoana vătămată, …….care, pe toată durata corespondenţei, a avut convingerea că vorbeşte cu o vedetă, discuţiile dintre cei doi derulându-se după cum urmează:

– pentru început, autorul a propus să facă publice pe contul fals, produsele comercializate de persoana vătămată, sens în care a introdus pe acest cont, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, date informatice constând în imagini cu şi  un slogan”.

– prezenta astfel denaturat informaţia că promovează produsele arătate în imaginea respectivă, în scopul de a determina reprezentantul firmei ce comercializa aceste produse să remunereze actul de reclamă prin sprijinirea financiară a unor cazuri sociale;

– avea convingerea că persoana nu ar fi putut afla ce se întâmplă deoarece îi blocase accesul la pagina falsă;

Datele informtice descrise mai sus, au fost astfel introduse la datele de 06.10.2015, 20.10.2015, 23.10.2015, 06.12.2015.

  • fraudă informatică

În conformitate cu art. 249 C.p. (frauda informatică)

ntroducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Totodată, potrivit teoriei judiciare (Codul Penal-Comentarii pe articole-G.Bodoroncea, V. Cioclei ş.a.) în opinia unor autori „frauda informatică nu este o normă specială în raport cu falsul informatic, fiind posibilă reţinerea în concurs între cele două infracţiuni”.

Referitor la această faptă, pregătirea, de către autor, a terenului în sensul că deja demonstrase persoanei vătămate demersurile pe care le făcuse pentru a-i promova produsele, i-a facilitat celui dintât calea spre solicitarea sumelor de bani de care avea nevoie şi pe care le justifica ca fiind acţiuni umanitare ce aveau nevoie de suţinători.

În acest context, la intervale de timp diferite dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, fie a utilizat profilul prin  Messenger-ul aferent paginii de Facebook  creată, pentru a-i cere persoanei vătămate diverse sume de bani ca şi ajutor pentru un bătrân, transferuri realizate de cel din urmă, în contul lui Manole Ionuţ prezentat ca şi nepot al destinatarului, având  fie prin  Messenger-ul aferent paginii de Facebook  creată  a introdus imaginea unor minore prezentate ca fiind bolnave pentru care a cerut diverse produse .

___________________

Persoana vătămată nu a avut nicio suspiciune şi astfel, în mod periodic (lunar sau o dată la două luni-astfel cum rezultă din declaraţia sa, declaraţia inculpatului/1, extrasul contului unde trimitea banii şi din documentul de transport) i-a trimis în perioada 2013-2016 bani şi alte bunuri (telefon, produse de curăţenie), prejudiciul creat prin această faptă, iniţiată la data de 18.12.2013 (când a deschis contul bancar),  fiind stabilit în cuantum de  22.350 lei.

Actele materiale frauduloase  şi-ar fi urmat cursul dacă persoana vătămată nu s-ar fi întâlnit cu în Bucureşti aflând astfel realitatea, care consta printre altele că respectiva nici nu-l cunoştea/2 recomandându-i totodată să meargă la poliţie.

În situaţia arătată victima, ce a formulat plângere,  a depus atât dovada transferurilor băneşti efectuate cât şi date informatice constând, printre altele în corespondenţa electronică purtată cu autorul, precizând că acesta l-a contactat pentru un alt transfer chiar în luna noiembrie a anului 2016.  A comunicat totodată postul telefonic menţionat în corespondenţa sa cu susnumitul.

În vederea stabilirii situaţiei de fapt şi a identităţii autorului au fost solicitate instanţei de judecată autorizări privind obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate de destinatarul banilor, privind obţinerea de la furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului a datelor de trafic şi localizare referitoare la postul telefonic cu nr. şi nu în ultimul rând privind supravegherea tehnică a persoanei necunoscute, utilizatoarea acestuia.

______________

Exploatarea datelor relevate de punerea în aplicare a hotărârilor pronunţate şi nu în ultimul rând a celor puse la dispoziţie de persoana vătămată (au condus la stabilirea locaţiei utilizatorului său/1 şi totodată la aflarea identităţii acestuia.

În acelaşi context a fost realizată legătura dintre posturile telefonice pe care le-a utilizat în activitatea delictuoasă şi persoana sa./2

În concret, în sarcina inculpatului Manole Ionuţ se reţin următoarele:

  • falsul informatic

–  la datele de 06.10.2015, 20.10.2015, 23.10.2015, 06.12.2015 a introdus pe o pagină de Facebook falsă, având ID-, cu o dată de naştere falsă, creată în anul 2013, fără să aibă  permisiunea, din partea persoanei fizice respective şi, de asemenea, încălcând normele de protocol specificate de platforma de socializare,  prezentând denaturat informaţia că respectiva promovează produsele arătate în imaginea respectivă, în scopul de a determina reprezentantul firmei ce comercializa aceste produse să remunereze actul de reclamă prin sprijinirea financiară a unor cazuri sociale, lucru pe care acesta l-a şi făcut în mod repetat;

  • fraudă informatică

– la data de 31.10.2015 pe Messenger-ul aferent paginii de Facebook creată, a introdus imaginea unei minore prezentată ca fiind bolnavă de cancer, pentru care  solicitase persoanei vătămate ……….Samsung Galaxy trimis de acesta anterior;

– la data de 25.07.2016 pe Messenger-ul aferent paginii de Facebook creată, a introdus imaginea unei alte minore prezentată ca având afecţiuni grave pentru care i-a solicitat persoanei vătămate un iPhone 6 S;

-la datele de 17.05.2016, 28.07.2016, 03.08.2016, 23.08.2016, 05.09.2016, 21.09.2016, 01.11.2016, a utilizat profilul prin  Messenger-ul aferent paginii de Facebook  creată, pentru a-i solicita persoanei vătămate diverse sume de bani ca şi ajutor pentru un bătrân, transferuri realizate de cel din urmă, în contul lui Manole Ionuţ prezentat ca şi nepot al destinatarului, având codul;

Prejudiciu creat prin această faptă, iniţiată la data de 18.12.2013 (când a deschis contul bancar),  este stabilit în cuantum de  22.350 lei. La data de 30.07.2018, între persoana vătămată şi autor s-a încheiat actul notarial cu nr. 940/2018 prin care cel dintâi şi-a exprimat voinţa, printre altele, de a nu mai avea nicio pretenţie civilă faţă de inculpat.

Probele ce dovedesc existenţa faptetelor descrise, reţinute în sarcina inculpatului Manole Ionuţ şi vinovăţia acestuia constau în:

…………………………..

MĂSURI PREVENTIVE ŞI ASIGURĂTORII:

  • Prin ordonanţa cu nr. 153 D/P/2016 din  data de 21.06.2018 s-a dispus luarea, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 22.06.2018  şi până la data de 20.08.2018 inclusiv, a măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul  Manole Ionuţ;
  • Prin ordonanţa cu nr. 153 D/P/2016 din data de 20.06.2018, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra.

Din fişa de cazier judiciar rezultă că acesta nu are antecedente penale.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like