29 iunie 2024

Scăpăm, în sfârșit, de gibonii din trafic?! ȘOFERII AGRESIVI, sancționați pe baza imaginilor camerelor video de bord

După nenumărate accidente rutiere, unele soldate chiar cu vieți pierdute, iată că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care va fi permisă utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului, iar imaginile vor fi probă pentru aplicarea amenzilor de circulație care vor ajunge la domiciliul șoferului.

Și mai important, apreciem noi, este următorul aspect: se creează baza legală pentru folosirea imaginilor surprinse de camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv pe care unii șoferi („giboni”, cum sunt numiți în argou) îl au în trafic. Pentru ca aceste imagini să poată fi folosite, sesizarea depusă la poliție trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;

b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;

c) locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;

d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;

e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Șoferii prinși băuți pot solicita o a doua verificare cu etilotestul

O altă modificare legislativă este aceea care vizează procedura de testare a șoferilor care sunt suspectați că ar fi consumat alcool și/sau alte substanțe interzise prin lege.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, prevede actul normativ adoptat de Guvern.

A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima. Dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul în cauză nu va fi sancționat.

You May Also Like