9 noiembrie 2017

VÂLCEA – Fostul POLIŢIST Ion POPELCĂ a fost CONDAMNAT!

Pensionat de curând, fostul poliţist Ion Popelcă, care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Poliţiei Oraşului Băile Olăneşti din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea, a fost condamnat într-un dosar în care era acuzat de fals intelectual, infracţiune pe care a comis-o în funcţie. Popelcă a scăpat ieftin ţinând cont de gravitatea faptei, însă întreaga sa carieră în Poliţia Vâlcea a fost umbrită de această condamnare.
Ce a făcut…!?

În anul 2013, agentul şef principal de poliţie Ion Popelcă  a sancţionat fictiv, la Băile Olăneşti, un om al bisericii din judeţul Mureş, deşi acesta din urmă se afla atunci în oraşul Iernut. Persoana sancţionată – Tiucă Pamfil – a  contestat amenda în instanţa civilă, acolo unde s-a putut demonstra şi fapta penală, toate înscrisurile şi probele fiind trimise către organele de cercetare penale din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Procurorii au consemnat că, în procesul-verbal întocmit fictiv, Popelcă ar fi menţionat că pe DN 64, pe strada Tudor Vladimirescu, din Băile Olăneşti, ar fi oprit în trafic o Dacie 1310, condusă de un anume Pamfil Tiucă, şoferul refuzând să prezinte documentele la control şi nepurtând centura de siguranţă. Pentru aceste fapte, poliţistul rutier a întocmit un proces – verbal, sancţionându-l pe conducătorul auto cu suma de 480 de lei şi aplicându-i 2 puncte de penalizare şi 6 puncte de amendă. Însă, anchetatorii au demonstrat că procesul – verbal a fost întocmit în fals, iar semnăturile din dreptul contravenientului au fost falsificate.

Şi ca să-şi agraveze situaţia, poliţistul vâlcean a făcut o serie de afirmaţii care l-au compromis. Pe lângă faptul că agentul a picat testul poligraf, el a declarat şi că l-ar fi prins pe presupusul contravenient cu o femeie în maşină, alta decât soţia sa. Numai că, Tiucă a reuşit să demonstreze cu martori şi acte că în ziua respectivă se afla la Parohia Iernut, la slujbă, el fiind epitrop al lăcaşului de cult din judeţul Mureş şi de aceea nu avea cum să se afle la Băile Olăneşti.

Condamnarea…

Ca urmare, după ce toate probele au fost puse cap la cap, în anul 2016, poliţistul Popelcă a fost trimis în judecată sub acuzaţia de fals intelectual, iar acum, în 2017, el a şi fost condamnat. În data de 4 octombrie 2017, magistraţii Judecătoriei Râmnicu Vâlcea s-au pronunţat în dosarul cu nr. 1961/288/2016, în care agentul principal de poliţie Popelcă Ion era acuzat de fals intelectual, iar Pamfil Tiucă era parte civilă.

Astfel, poliţistul din Vâlcea, care între timp s-a şi pensionat, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânare şi la plata de daune civile în sumă de 10.000 de lei. Iată minuta instanţei:

„În baza art.321 alin.1 cod penal, cu aplicarea art. 5 cod penal; Stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare pentru infracţiunea de fals intelectual. În baza 83 cod penal; Amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, calculat conform art.84 cod penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii. În baza art.85 alin.1 cod penal; Impune inculpatului respectarea următoarelor obligaţii pe durata termenului de supraveghere, prevăzute la art.85 alin. 1 lit. a) – e) cod penal, şi anume: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute la art.85 alin.1 lit.c)-e) cod penal se comunică Serviciului de Probaţiune. În baza art.88 cod penal; Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prevăzute de lege privind revocarea amânării aplicării pedepsei în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere ori în cazul săvârşirii cu intenţie sau intenţie depăşită a unei noi infracţiuni, după amânarea aplicării pedepsei. În baza art. 397 cod procedură penală, art. 25 cod procedură penală, rap. la art. cod civile; Admite în parte acţiunea civilă promovat de partea civilă Tiucă Pamfil şi obligă pe inculpat la plata sumei de 10.000 lei daune morale. Respinge în rest pretenţiile formulate de partea civilă. În baza art.274 cod procedură penală; Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 1000 lei. În baza art. 276 cod procedură penală; Obligă pe inculpat la plata sumei de 1764 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către partea civilă. Ia act că în timpul cercetării judecătoreşti s-a dispus plata anticipată a cheltuielilor efectuate de martorii audiaţi, conform dispoziţiilor art. 273 cod procedură penală. În baza art.404 alin.4 lit.g, cod procedură penală, art.25 cod procedură penală; Dispune desfiinţarea totală a înscrisului falsificat, respectiv procesul verbal de contravenţie CP nr. 2902981/07.07.2013 întocmit de Popelcă Ion”.

În final trebuie să precizăm că decizia instanţei râmnicene nu este definitivă, ea fiind deja atacată cu apel atât de inculpat, cât şi de partea civilă.

Foto: Facebook

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like