Să agresezi un om al legii este „la modă” în ultima perioadă, cazurile de ultraj în judeţul Vâlcea fiind din ce în ce mai dese. Problema este că agresorii de poliţişti scapă de cele mai multe ori cu pedepse insignifiante, ei scăpând de gratii şi fiind puşi să muncească în folosul comunităţii.
Este şi cazul unui bărbat din oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea, care în luna septembrie 2017 s-a ales doar cu o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii după ce a bruscat un poliţist chiar în plină stradă.
Totul a avut loc la sfârşitul lunii mai 2017, când agentul de poliţie Marius Alexandru Jalia a fost agresat doar pentru că încerca să-şi facă treaba. Poliţistul doar i-a cerut lui Ionuţ Ihaltea să îşi mute maşina în altă parte, pentru că parcase neregulamentar, însă conducătorul auto a fost total nemulţumit de intervenţia poliţistului, conflictul degenerând. Agentul a fost bruscat şi a scăpat ca prin urechile acului de o bătaie zdravănă.
Pentru fapta sa, Ionuţ Ihaltea a fost arestat preventiv, iar în data de 7 iunie 2017 a fost trimis în judecată pe rolul instanţei Judecătoriei Bălceşti pentru comiterea infracţiunii de ultraj. Numai că, aşa cum spuneam, în data de 15 septembrie 2017, magistraţii de la Bălceşti au decis să-l condamne pe agresor la doar patru luni de închisoare cu suspendare şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Iată condamnarea:
„În baza art. 257 alin. (1) şi (4) C.pen. raportat la art. 193 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. (10) C.pr.pen., condamnă inculpatul Ihaltea Ionuţ la pedeapsa de 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. În baza art. 72 alin. (1) C.pen., deduce din durata pedepsei închisorii, perioada în care inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv, 24.05.2017-09.06.2017. În baza art. 91 alin. (1) C.pen.; Suspendă executarea pedepsei, sub supraveghere, pe durata unui termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art. 93 alin.(1) C.pen.; Obligă inculpatul să respecte pe durata termenului indicat următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii, documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; În baza art. 94 alin. (1) C.pen.; Pe durata termenului datele de la art. 93 alin.(1) lit. c-e C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea. În baza art. 93 alin. (2) lit. b C.pen.; Impune inculpatului să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C.pen.; Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Bălceşti, judeţul Vâlcea ori Primăria comunei Tetoiu, judeţul Vâlcea, în condiţiile art. 57 din Legea nr. 253/2013; În baza art. 91 alin. (4) C.pen.; Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., privind revocarea suspendării sub supraveghere. În baza art. 399 alin. (1) C.pr.pen. rap. la art. 242 alin. (1) C.pr.pen., revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. În baza art. 274 alin. (1) C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 200 de lei reprezintă cheltuieli judiciare corespunzătoare fazei de urmărire penală. Ia act, că persoana vătămată Jalia Marius Alexandru nu s-a constituit parte civilă în cauză. În baza art. 399 alin. (4) C.pr.pen., executorie cu privire la măsura controlului judiciar. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 15 septembrie 2017”.