17 decembrie 2024

Veteranii din spionajul românesc scot un Periscop fără fake news

De curând, am avut plăcuta surpriză să intru în posesia celui mai recent număr al Revistei Periscop, aferent perioadei iulie-decembrie 2024 (nr. 3-4 pe anul în curs, respectiv 67-68 din toți cei 17 ani de existență). Cum se cunoaște, această publicație este editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe (SIE).

De la bun început, mărturisesc că, atunci când intru în posesia unui număr nou al acestei reviste (și au fost destule până acum), îmi place să dau pagină după pagină încercând să găsesc cele mai interesante articole, privite din perspectiva mea, desigur. Nu prea reușesc să răsfoiesc, pentru că mă tot opresc să citesc mai mult și tot mai mult din aproape toate articolele! De fiecare dată prefer să „intru” direct în revistă, fără a consulta cuprinsul de la începutul ei, pentru a nu îmi strica surpriza descoperirilor pe care urmează să le fac în interiorul revistei.

Și… iată doar unele dintre temele foarte interesante pe care le-am găsit în acest cel mai proaspăt număr al revistei!

La pagina 15, un articol interesant, numit „Militarii români – un simbol național”, este semnat chiar de Ioan C. Popa, redactorul-șef al revistei. Printre altele, aici este rememorat un mesaj de felicitare pe care Hillary Clinton, secretar de stat american în anul 2010, l-a transmis poporului român și Armatei Române cu ocazia Zilei Naționale a României din acel an.

În pagina 21, este expus un articol intitulat „Respect profesioniștilor de pe frontul nevăzut”, semnat de juristul vâlcean Adrian Bușu. Autorul prezintă, cu încântare, dar și cu nostalgie, participarea sa, din luna octombrie 2016, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, la întâlnirea cu generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Departamentului Securității Statului. Este un articol foarte interesant în care Adrian Bușu povestește cum, după această întâlnire, rând pe rând, a cunoscut mai mulți oameni care luptaseră pe frontul nevăzut al serviciilor secrete românești, pe care îi numește „oameni adevărați, români care își puseseră sentimentul datoriei față de țara lor mai presus de propria viață”. Sunt amintite nume precum cel al fostului președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe (SIE), Petru Neghiu (între timp devenit președinte de onoare al Asociației), dar și al generalului Cornel Biriș, despre care Bușu spune că a fost „omul a cărui existență am negat-o până în clipa când l-am întâlnit”. Fair-play ca întotdeauna, Adrian Bușu nu omite să amintească faptul că a avut posibilitatea să îi întâlnească pe acești profesioniști ai domeniului lor „ajutat de un om din interiorul sistemului de intelligence românesc, un adevărat prieten, dl. colonel Grigore Predișor”.

Revista continuă cu mai multe articole interesante, pe care nu ai cum numai să le răsfoiești, pentru că mereu și mereu întâlnești paragrafe care îți atrag atenția și te captivează să stăruiești asupra lor.

Din suita aceasta de articole doresc să amintesc câteva… sau chiar mai multe: „CIA și Donald Trump în mandatul la Casa Albă”, autor Ioan C. Popa; „Procesul optanților unguri – un conflict juridic internaționalizat, rezolvat acum un secol”, autor Prof. Univ. Dr. Ioan Sabău – Pop; „Un român pierdut în gulagul sovietic”, autor Dr. Ist. Ion Constantin; deosebit de interesant este articolul prezentat în paginile 56-60, denumit „Summit crucial al NATO la Washington. Cea mai mare alianță defensivă din istorie, chemată să apere Ucraina”, semnat de autorii Lavinia Guzu și Ioan C. Popa.

Sub genericul „Arhiva Periscopului”, redactorul-șef Ioan C. Popa prezintă un articol minuțios documentat, intitulat „Nixon la București (II)”, care face referire la semnificațiile diplomatice și de politici internaționale discutate în cadrul vizitei oficiale în România, din zilele de 2 și 3 august 1969, a președintelui Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon. Vizita a avut loc ca urmare a invitației președintelui Consiliului de Stat, Nicolae Ceaușescu.

Spre final, cel mai recent număr al revistei Periscop propune cititorilor un mozaic de ziare apărute recent, care au ca temă spionajul și intelligence-ul, dar și alte subiecte de actualitate pentru societatea românească (inclusiv teme sportive, spre exemplu). Ca de obicei, nu este uitată nici religia. Articolul de la finalul revistei este un „Cuvânt de învățătură”, intitulat „Viața Maicii Domnului – o sinteză pentru omul grăbit”, semnat de Pr. Dr. Mircea Vîrtejanu. Merită citit!

*

Ceea ce trebuie subliniat este faptul că Revista „Periscop”, în toate numerele ei, nu numai în actualul, abordează cu maximă seriozitate teme de interes (uneori chiar sensibile) din activitatea de intelligence, fără a încerca să trateze subiecte de tip „șoc” și „senzațional” cu care unele dintre sursele media din zilele noastre ne „inundă” parcă din ce în ce mai mult!

În plus, nu avem cum să nu specificăm și faptul că, în paginile acestei reviste, sunt prezentate informații din surse credibile, atent documentate, verificate și selecționate, într-o lume în care parcă informațiile de tip fake news au ajuns să „facă legea”.

Apreciem că și acest număr din Periscop este unul care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile românilor care doresc să se informeze din surse credibile cu privire la probleme sensibile. De aceea, celor care trudesc pentru apariția neîncetată a revistei nu le putem transmite decât că așteptăm cu interes aparițiile viitoare ale acestei publicații!

You May Also Like