Deputatul Cristian Buican este cel mai mare opozant vâlcean al PSD. Din această postură, are ingrata sarcină de a înfrunta cel mai mare partid al județului deși, la nivel central, PNL-ul său este aliat la guvernare și „frate de listă” cu PSD-ul la europarlamentare. Recent, într-o sală plină de candidați la primăriile vâlcene, Buican a ținut un discurs extrem de dur la adresa PSD și nu numai. I-a avertizat pe primarii peneliști care ar dori să treacă la PSD că este foarte posibil să le facă plângeri penale pentru că, susține deputatul, social-democrații i-au șantajat sau i-au cooptat prin diverse combinații financiare ilegale. Tot șeful liberalilor vâlceni a amintit din nou despre alianța pe care dorește să o facă împotriva PSD, și în care invită absolut toate partidele politice. Prin expresia „în această campanie o să vedeți ce nu ați mai văzut niciodată”, Buican anunță că va tura la maxim motoarele și va face orice să învingă PSD. Ce înseamnă acest orice? La vedere, orice poate îmbrăca forma unor negocieri cu alte partide în vederea susținerii unor candidați comuni și raiduri electorale masive. Cealaltă parte, nevăzută a acestui orice vizează lovituri pe care chiar Buican le-a sugerat. Sesizări penale, administrative și fiscale despre ceea ce liberalul susține că ar fi conducerea infrațională a județului Vâlcea. În ce măsură acest set de tehnici va fi câștigător, vom vedea pe 9 iunie. Un lucru este cert, deputatul a intrat într-o perioadă agitată a propriei existențe, e în formă și vrea să-și trimită adversarii la podea. Sau la pușcărie. Pare să riște orice, inclusiv relația cu mulți primari, pentru a învinge PSD. Dar cum nici PSD nu e oricine, se poate spune că deputatul liberal „a îmbrăcat cămașa morții”. Ori, ori…
Pentru CJ se negociază, pentru primăria Râmnicului, nu
Pentru Primăria Râmnicu Vâlcea, PNL Vâlcea l-a votat pe viceprimarul Virgil Pîrvulescu drept candidat. Pentru Consiliul Județean, nominalizarea este pentru ministrul secretar de stat de la Agricultură, Aurel Simion. Amândoi trebuie să treacă și de votul Biroului Politic Național (BPN) al partidului. Până atunci, dar probabil că și după vot, Cristian Buican se va lupta se adune oaste de strânsură pentru cei doi. Șeful PNL a anunțat în sală că o parte din negocieri merg bine, fără să dea prea multe detalii. A cerut doar votul celor prezenți să negocieze o candidatură comună pentru președinția CJ, lăsând să se înțeleagă că Simion nu este candidat 100%. Despre candidatura lui Pîrvulescu nu a spus nimic, de aici înțelegându-se că este bătută în cuie. La alegerile din 2020, PNL Vâlcea a obținut 47 de primării și 13 consilieri județeni. Ținta pentru 2024, așa cum o anunță conducerea județeană a partidului, este să fie depășite aceste cifre.
Iată lista candidaților PNL pentru administrația din Vâlcea, așa cum a prezentat-o publicația Eveniment Vâlcean. Menționăm că în localitățile „sărite” liberalii încă nu și-au stabilit candidatul.
Consiliul Județean Vâlcea – Aurel Simion
Municipiul Drăgășani – Stoica Costinel
Orașul Călimănești – Constantinescu Florinel
Orașul Băile Govora – Mateescu Mihai
Orașul Brezoi – Robert Schell
Orașul Bălcești – Aleca Constantin
Orașul Băbeni – Bîzîc Stefan
Amărasti – Catană Adrian
Alunu – Boeangiu Vasile
Boișoara – Săndulache Mihai
Budești – Vlădulescu Ion
Bujoreni – Gîngu Gheorghe
Costești – Borăscu Vasile
Câineni – Nicolae Ion
Dăești – Popolan George
Dăniceni – Crețu Nicolae
Diculești – Cupăreanu Armand
Făurești – Irimia Marian
Francești – Paraschiv Daniel
Ghioroiu – Oprișan Vicențiu
Golești – Mitrache Adrian
Ionesti – Neagoe Constantin- candidat independent
Lăpușata – Joița Nicolae
Lungești – Costea Tiberiu
Măciuca – Mărcoianu Mugurel
Mihăești – Stănică Cătălin
Muereasca – Ungureanu Ion
Olanu – Anghel Gheorghe
Orlești – Cîrstina Constantin
Oteșani – Oprișor Mircea
Păușești-Măglași – Dediu Alexandru
Perișani – Leonte Dumitru
Pietrari – Moraru Nicolae
Roșiile – Constantin Dumitru
Runcu – Beșliu Narcis
Sălătrucel – Ancuța Vasile
Stroești – Ciolacu Toma
Sutești – Dumbravă Ion
Șușani – Tudor Daniel
Titești – Daneș Cătălin
Tomșani – Andrei Nicolae
Valea Mare – Niță Ion
Voicești – Vătafu Florian
Băile Olanesti – Preda Radu
Bărbătești – Păunei Bogdan
Berislăvești – Durescu Marin
Cernișoara – Nuță Dumitru
Copăceni – Barbu Ovidiu
Galicea – Crivăț Nicolae
Horezu – Gînju Emil
Lădești – Dobre Ilie
Laloșu – Ion Marian
Livezi – Ghimiș Constantin
Malaia – Țolea Gabriel
Mateești – Deaconu Cosmin
Mitrofani – Vasile Nicolae
Ocnele Mari – Pătru Mihai
Pesceana – Fulgescu Cosmin
Racovița – Stroescu Ion
Roești – Copăceanu Nicolae
Șirineasa – Luca Andrei
Ștefănești – Vlada Tudor
Stoilești – Draghici Filofteia
Tetoiu – Florea Robert
Voineasa – Mardale Ana Maria