La mai puţin de trei luni până la alegerile parlamentare, ecuaţia politică din Vâlcea începe să se desluşească. Având în vedere că judeţul are şase deputaţi, pentru obţinerea unui mandat la Cameră, un partid trebuie să aibă 16,6% (cifră rezultată din împărţirea procentului de 100% la şase). Pentru al doilea deputat, partidele au nevoie de 33,2% sau de un procent apropiat de 30%, pentru a obţine, fără nici un fel de probleme, voturi la redistribuire. Pentru al treilea deputat este nevoie de 50% din sufragii, dar este puţin probabil ca un partid din Vâlcea să ajungă la asemenea cifre, toamna aceasta. Totuşi, este posibil ca locul trei de pe lista de la Camera Deputaţilor să devină eligibil, dacă un partid obţine 42% (sau undeva între 40% şi 42%). În mod normal, daca obţii jumătate din voturile necesare pentru un mandat, ţi se poate da, de la centru, prin redistribuire, necesarul pentru accederea în Camera Deputaţilor. Aşa cum stau lucrurile acum, la Vâlcea, doar PSD ar putea obţine trei deputaţi. Şi asta printr-o listă foarte bună, promovată de o muncă susţinută şi o organizare exemplară. În caz contrar, deşi are preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), social – democraţii se pot trezi că au obţinut cât adversarii lor, liberalii. Adică tot două mandate la Camera Deputaţilor. Deşi înfrânt în vară, la locale, PNL îşi va asigura două funcţii de deputaţi, la a treia putându-se gândi doar ca la un deziderat îndepărtat.
Dintre partidele mici, doar ALDE poate spera acum la un loc în Camera Deputaţilor, dacă obţine cel puţin 8,3% (adică jumătate din cât este nevoie pentru a ,,închide” un mandat). Bătăiosul Dumitru Lovin (cap de listă la partidul lui Tăriceanu, la Vâlcea) poate să-şi facă toate calculele pentru ca din toamnă să reprezinte judeţul în înaltul for, dacă ALDE se va comporta la parlamentare la fel ca la locale. PMP – ul lui Dan Mazilu pare scos, la prima vedere, din ecuaţia unui nou mandat. Noul şef al filialei partidului lui Traian Băsescu, la Vâlcea, nu s-a mai remarcat cu nimic în legislatura care este pe cale să se încheie. Mizează doar pe relaţiile inter – personale pe care le are cu primarii, dar şi pe rudenile şi cumetriile din zona Bălceşti. Cel mai probabil, aceste jocuri de culise din ce în ce mai ieftine, nu-l vor mai ,,propulsa” pe Mazilu în Parlament. Este pentru prima oară când deputatul de Bălceşti va miza pe propriile forţe pentru accederea în Parlament. În 2008 a fost ales pe lista PSD, iar în 2012, pe lista USL. În ce măsură se va descurca Mazilu cu un partid mic, în toamnă, la parlamentare, rămâne de văzut. Puţin probabil pentru celelalte partiduleţe să-şi trimită reprezentanţi în Camera Deputaţilor.
La Senat situaţia se tranşează, la prima vedere, în doi: PSD şi PNL. Social – democraţii au cele mai mari şanse să obţină un scor ce le-ar putea aduce un loc în Senat, prin redistribuire. Este exclus ca vreun partid să obţină 50% la Vâlcea, pentru a nu avea nevoie de redistribuire. Pentru al doilea mandat la Senat se luptă cu mari şanse liberalii. Puţin probabil ca aceştia să obţină mai mult de 30% (în cele mai optimiste scenarii). Şi-atunci, celor de la PNL le trebuie cap de listă un om care are sprijinul conducerii centrale. La Bucureşti, în Modrogan (noul sediu al PNL), Vasile Blaga are mai multă forţă ca Alina Gorghiu. Deci, liberalii vâlceni, dacă ar fi pragmatici, i-ar da prima poziţie, la Senat, lui Romulu Bulacu. Acesta este, aşa cum era de aşteptat, puternic sprijinit de Vasile Blaga. Conform unor surse din cadrul filialei, liderul naţional i-ar fi promis lui Bulacu sprijin necondiţionat pentru funcţia de senator.
7 septembrie 2016