Senatorul liberal Claudia Banu a anunțat aprobarea în camera superioară a Parlamentului a unor măsuri de regenerare urbană. În textul de mai jos senatorul explică sensul conceptului de regenerare urbană, dar și cadrul legal în care poate fi aplicat.
Astăzi, la Senat, am aprobat OUG 183/2022 privind măsurile de regenerare urbană. Sintagma “regenerare urbană” este operaţiunea urbanistică de transformare, renovare şi reabilitare a unor zone din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, cu scopul îmbunătăţirii calităţii mediului construit şi natural din zonele supuse operaţiunii. Obiectivele principale vizează îmbunătăţirea condiţiilor economice, sociale, culturale, ecologice de mediu, precum şi dezvoltarea echipamentelor şi serviciilor publice de interes general.
Pentru implementarea unui proiect de regenerare urbană este nevoie de un efort colaborativ care implică viziune, persuasiune și multă răbdare. Procesul de regenerare urbană este unul care durează între 15 și 25 de ani, iar această schimbare se face prin implicarea tuturor actorilor – fie că sunt din sistemul public sau privat, fiind un proces complex care necesită investiții realizate în folosul comunității. Pentru că beneficiarul final este comunitatea, iar locuitorii unui oraș trebuie să se simtă bine și să se bucure de calitatea vieții.
Prin implementarea acestor proiecte se va asigura gospodărirea eficientă și folosirea spațiilor urbane într-un mod inteligent și creativ, dar care asigură conservarea identității locului și revitalizarea durabilă a patrimoniului construit.
Cei care sunt interesați de detaliile proiectului-cine sunt beneficiarii, care sunt condițiile, tipul de lucrări- acesta poate fi consultat aici, cu mențiunea că Senatul este prima cameră sesizată.