28 mai 2024

Cum și-a păgubit Pîrvulescu vecinii și ce le-a dat în loc de despăgubiri. O poveste tristă despre putere și abuz

Ploile din vara anului 2017 au distrus mai multe gospodării din satul Spârleni, comuna Gușoeni. Localinicii și autoritățile acuză că vinovat pentru această siuație ar fi Virgil Pîrvulescu, cel care lucra pe atunci încă la Finanțe. În satul Spârleni, Pîrvulescu are o proprietate lăsată moștenire de la părinți pe care și-a mărit-o achiziționând terenuri de la vecini. În 2017, actualul candidat la funcția de primar al Râmnicului, a făcut mai multe lucrări pe proprietatea sa (terasamente, defrișări etc.) afectând grav solul. La prima ploaie mai tare, peste vecinii lui Pîrvulescu a venit urgia. Inundații, nisip și tot felul de aluviuni au intrat în curțile oamenilor distrugând garduri și recolte. Au fost afectate fântâni, instalații de apă și alte asemenea. După aproape șapte ani, vecinii n-au uitat. Chiar dacă timpul a trecut, unii și-au mai reglementat relațiile tensionate cu familia Pîrvulescu, un lucru a străbătut timpul. Nu și-a cerut scuze vreodată, nu și-a recunoscut vinovăția, nu a încercat să-i recompenseze pe păgubiți în vreo formă.

Am realizat un material de presă dintr-o sumă de declarații obținute cu camera ascunsă. Este lesne de înțeles de ce. Deși nu mai e într-o poziție de forță la Finanțe, oamenii încă se tem de el și exprimă această frică. Neștiind că sunt înregistrați, însă, o parte dintre ei au fost deschiși. Nici nu este nevoie să explicăm de ce îi vom proteja și noi, nedându-le numele. Am tăiat din context acele declarații care ar fi putut da indicii despre identitatea lor.

,,Au fost amendați oamenii care l-au reclamat pe al lui Belej”

Vecina 1
„Îmi pare rău că nu mai am telefonul să vă arăt pozele. Nu ne-a dat nimic, deși ne-a distrus curtea. Niciodată n-a venit la noi să ne spună așa ceva (n.r. să-i despăgubească). Asta e, a trecut! Am avut filmări, dar mi s-a spart telefonul și nu mai am nimic”.

Vecina 2
„A făcut lucrări, din ce știm, fără autorizație, ilegal. Așa spunea lumea prin sat, că ar fi venit primăria în control. Aici era un deal împădurit, așa cum se vede. Și a făcut lucrări. A făcut o livadă sau așa ceva. E problema lui ce a făcut, dar efectele au fost rele pentru noi. O dubiță din Râmnicu Vâlcea venea să alimenteze cu motorină utilajele care au lucrat aici pentru că a făcut lucrări mari. A defrișat, a făcut terasamente… (…) Atâta timp cât este prieten cu X, cu Y, cu Z, nu știu cine îl poate opri pe omul acesta. Când a fost inundația aceea mare, a venit și Poliția. Dar taică-so le zicea muncitorilor să dea drumul la muncă pentru că poliția e tot a lor. Au fost amendați oameni din cauza lui Belej. Noi îi zicem al lui Belej pentru că așa e porecla familiei. S-au certat oamenii cu taică-so când cu inundația și tot ei au fost amendați de poliție. Oamenilor le e greu să recunoască pentru că sunt unii dintre ei care i-au vândut terenurile, dar din câte știu, au doar chitanțe de mână. Lumea e temătoare, ce să mai discutăm?! Eu nici atunci nu m-am luptat cu el pentru că era mare la Fisc și eu am magazin în comună. Tot ce știu e că a construit abuziv, a primit amendă, dar mi se pare că a câștigat în instanță. Are relații mari de tot. Ce să ne recompenseze? El așteaptă să vină PNL-ul la putere să-l dea jos pe primarul ăsta care e acum. Toți oamenii din zona asta am fost afectați. Păi să vă duceți să filmați. Acolo a fost pădure. A tăiat de a rupt, au venit comisii de la păduri (n.r. probabil se referă la Romsilva), dar degeaba”.

Vecina 3
„Am uitat! (n.r. amintindu-i anul din nou, dar și pagubele provocate, și-a readus aminte). A venit o dată și a luat gardul de sârmă cu pari cu tot și l-a dus în vie. Pe pământul pe care îl aveam era jumătate porumb, jumătate vie. A venit apa și a terminat tot, a smuls și gardul, vă zisăi. A plouat tare, mereu, mereu. (n.r. s-au făcut și lucrări în zonă?!) Am uitat cine a făcut lucrările, dar nu m-a despăgubit nimeni. A venit și peste ceapă, și peste roșii… Nici nu am umblat după despăgubiri. A venit apa mare de la Dumnezeu și gata!”

„Despăgubiri? Ne-a dat o p..ă de cal!”

Vecin 1
„Țin minte puțin de tot cum a fost. A venit după Goșoianca, mi se pare. A plouat mult de tot. Aveam cânepă, mi-a luat-o apa pe toată. (n.r. îl întrebăm în detaliu despre lucrări și își amintește). Da, așa a făcut ăsta, vecinul nostru, Pîrvulescu. A nivelat niște terenuri pe aici, în sus. După aia a cumpărat pământurile de la oameni, s-a extins. Unii dintre noi am mai lucrat pe tractoarele lor. Știu că a adus niște utilaje de la Vâlcea de a nivelat pe aici, a pus omul pomi, are cireși, are peri… Oamenilor ce să le dea? Le-a dat o p..ă de cal. Mulți de pe aici s-au certat cu el, dar s-au certat degeaba”.

Vecin 2
„Domnule, ca să fiu cinstit, nici nu prea mai țin minte. (n.r. întrebări ajutătoare) Ah, da, a făcut lucrări, dar a făcut pe terenul lui. A cumpărat teren pe aci pe sus, a făcut niște defrișări și a venit apă mare cu nisip. Afectați au fost aceștia (n.r. și ne-a arătat proprietățile, indicându-le cu degetul)”.

Vecin 3
„Țin minte toată viața cum a fost. În urma tuturor defrișărilor făcute pe dealul acesta (n.r. indică proprietatea lui Pîrvulescu). Domnul cu acoperiș maro la casă a cumpărat pământuri multe, cu acte, cu chitanțe, mă rog, cum le-o fi luat. A executat lucrări ilegale și nouă ne-a distrus gospodăriile. A venit apă multă cu nisip. Îmi pare rău că nu mai am poze. Vecinul în cauză ne-a zis că e de la Dumnezeu și cu asta basta, nu ne-a despăgubit cu nimic. Dumneata de ce mă întrebi, ești ziarist? Că a mai fost o ziaristă acum câțiva ani, care a înjosit toată comuna scriind că asta e, ploaia e de la Dumnezeu, nu e nimeni vinovat. Ce despăgubiri, domne?! Păi ăsta era șeful Finanțelor Publice. Ne-a zis clar taică-so că fiu-so se p..ă pe toți, pe milițieni, pe primar, pe toți. A rămas că e de la ploaie și asta e. Nu mai vorbiți despre despăgubiri că nu există așa ceva. Le-a cumpărat unora niște terenuri, dar atât”.

În loc de concluzie

Au trecut șapte ani… Pagubele s-au reparat prin strădaniile celor păgubiți. Nici ei nu știu cum de au ajuns victimele puternicului lor vecin care, pe atunci, era mare de tot la Finanțe, iar cum vrea să ajungă primarul capitalei de județ. Unii îl știu de la PSD, alții îl rețin ca fiind penelist. Toți însă, spun despre „al lui Belej” (poreclele sunt foarte obișnuite în mediul rural și nu sunt o jignire) că e puternic și că n-avea rost să se pună cu el. Nici atunci, nici cum.

Atașăm, mai jos, două documente din care reiese clar a cui a fost vina pentru distrugerile din anul 2017. Primul document este o notă de constatare a primăriei Gușoeni, iar al doilea document (are două pagini!) este un proces verbal făcut de salariații Inspecției de Stat în Construcții. Ambele îl incriminează pe Virgil Pîrvulescu.

___________________

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like