“Datele Eurostat pentru 2017 atestă că doar două regiuni din România, respectiv Nord-Est şi Sud-Vest, mai au un produs intern brut real, ajustat cu puterea de cumpărare, mai mic de 50% decât media europeană.
Este o evoluţie clară faţă de 2016, înaintea preluării guvernării de PSD-ALDE, când trei regiuni româneşti erau sub 50% faţă de media europeană.
La nivel naţional, PIB/locuitor ajunsese în 2017 la 18.800 euro/locuitor şi reprezenta 63% din media Uniunii Europene. Obiectivul României este să ajungem la un PIB/locuitor echivalentul a 70% din media Uniunii Europene.
Evoluţia din 2018, când PIB a crescut cu 10% faţă de 2017 şi anticipările pentru acest an, un PIB mai mare cu 8% faţă de 2018 asigură temeiul pentru îndeplinirea obiectivului ca România să ajungă la 70% din PIB/locuitor al mediei UE.
De altfel, creşterea economică impusă de Programul de guvernare al PSD, care a asigurat majorarea salariilor şi a pensiilor, a determinat cea mai rapidă convergenţă spre media UE, în privinţa consumului efectiv al populaţiei, raportat la puterea de cumpărare. În 2017 a fost un salt cu 10 procente faţă de 2015; s-a ajuns la 68% din media UE, faţă de 58 în 2017.
La nivel european, Preşedinţia României la Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord de principiu în ceea ce priveşte regulamentul de înfiinţare a Autorităţii Europene a Muncii, o structură care va contribui la asigurarea unei mobilităţi echitabile a forţei de muncă în cadrul Pieţei Interne.
În acest sens, va creşte accesul la informare, atât al angajaţilor, cât şi al angajatorilor, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor în domeniul mobilităţii forţei de muncă şi al coordonării securităţii sociale. Noua structură europeană va avea rolul de a oferi suport persoanelor care desfăşoară activităţi independente pe piaţa muncii din cadrul Uniunii Europene.
De asemenea, la nivel naţional, s-a făcut încă un pas pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, prin aprobarea criteriilor de acreditare a agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră, printr-un proiect de Hotărâre iniţiat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale împreună cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează să organizeze burse de muncă în ţări europene în care sunt mulţi muncitori români, pentru a-i readuce pe aceştia în ţară.
Aşadar, concluzia este că actuala coaliţie de guvernare integrează accelerat România în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte creşterea nivelului de trai şi a ocupării pe piaţa muncii”.
Daniela Oteșanu, deputat PSD Vâlcea