Împreună cu o majoritate a colegilor din Camera Deputaților, săptămâna aceasta am votat Propunerea legislativă Plx. 35/2022, prin care este introdus un salariu minim în agricultură și în industria agroalimentară de 3.000 de lei brut, dar și o scutire de impozit pentru angajații din acest domeniu, urmând exemplul măsurilor care au venit însprijinul angajaților din domeniul construcțiilor. Măsurile sunt parte a programului „Sprijin pentru România”, anunțat de Președintele PNL, Prim-ministrul Nicolae Ciucă și convenit în Coaliția de Guvernare.
Măsura va avea un impact deosebit de important venind în sprijinul direct a 250.000 de angajaţi din agricultură şi industria alimentară care astfel vor primi facilităţi fiscale pe modelul celor acordate angajaţilor din domeniul construcţiilor. Totodată măsura răspunde nevoilor fermierilor şi operatorilor din industria alimentară, care au semnalat în toate discuțiile cu autoritățile centrale dificultățile pe care le întâmpină frecvent în păstrarea forţei de muncă specializate. Prin adoptarea acestui act normativ, Coaliția de Guvernare vine cu soluţiile aşteptate de cei care activează în aceste domenii vitale pentru securitatea alimentară a României.
De asemenea, săptămâna aceasta am votat, împreună cu colegii mei deputați, o altă măsură importantă menită să vină în sprijinul sectorului agro-alimentar, respectiv aprobarea propunerii de lege privind completarea art.4 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, cu nr. Plx96/2019. Legea vine în sprijinul rezolvării litigiilor asupra terenurilor agricole oferind posibilitatea proprietarilor de drept ai unor terenuri agricole, care au intrat abuziv în posesia statului în timpul regimului comunist, iar ulterior au fostprivatizate legal, să fie despăgubiți direct de către proprietarii investițiilor derulate pe aceste terenuri. Această măsură este importantă în primul rând pentru cetățenii care primesc astfel beneficiile cuvenite de pe urma calității de proprietar care le fuseseră suspendate abuziv, îndreptând un rău istoric, dar totodată și pentru că degrevează instanțele de multe astfel de cazuri oferind posibilitatea unei rezolvări amiabile a litigiilor în situații în care în multe cazuri deciziile finale au trenat ani de zile.
Angajații din agricultura românească, fermierii și operatorii agricoli, dar și proprietarii terenurilor agricole trebuie să știe că vom rămâne mereu un partener onest și le vom apăra în continuare interesele tuturor celor care contribuie la acest domeniu vital pentru bunăstarea societății românești.
Laurențiu Cazan,
Deputat PNL Vâlcea