Marți, 21 februarie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de aprobare al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 174/2022 privind noi reglementări ale sistemului de pensii private și facultative, menite să aducă stabilitate pe termen lung și să asigure românii că investițiile lor sunt în siguranță.
Printre măsurile luate se numără și mărirea capacității Autorității de Supraveghere Financiară de a supraveghea activele și a responsabiliza administratorii de pensii. ASF va putea analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat, de pensii facultative. Aceste reglementări sunt menite în slujba unei flexibilizări ale cadrului de investiții, care mai apoi să încurajeze diversificarea activelor fondurilor de pensii pentru viitoarea randamente echitabile în relație cu riscurile care pot apărea.
Administratorul de pensie va avea obligativitatea de a avea în conturi un nivel de lichiditate suficient pentru a acoperi activitatea curentă pe o perioadă de cel puțin 6 luni. De asemenea, va fi constituit un comitet de investiții format din membrii care să poată lua decizii cu privire la investițiile sau retragerea acestora.
“Pentru a evita un posibil faliment la pilonul de pensii private sau facultative, a fost nevoie de adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență. Autoritatea de Supraveghere Financiară este nevoită să impună o responsabilitate mai mare administratorilor de pensii pentru a putea fi mult mai prudenți. Activele trebuiesc protejate, iar investițiile trebuiesc plasate cu maximă rigurozitate. Adigurarea unei lichidități pentru minim 6 luni este garanția stabilității. Mă bucur că această Ordonanță de Urgență a fost adoptată și că această guvernare condusă de Prim Ministrul liberal, Ion Ciucă aduce măsuri în folosul românilor.”, ne-a mărturisit deputatul liberal, Cazan Laurențiu Nicolae.
Proiectul de lege a trecut în majoritate covârșitoare- au fost înregistrate 183 voturi “pentru”, 79 “ împotrivă” și 9 “abțineri”.