România este recunoscută ca fiind o țară în care legile (mai ales cele fiscale) se modifică aproape… de azi pe mâine. În mediul de afaceri poți foarte bine să începi anul cu o lege în vigoare, pe care o cunoști și pe care dorești să o respecți (indiferent că ți se pare bună sau mai puțin bună) și te trezești pe la mijlocul anului sau poate și mai devreme că ai greșit pentru că nu ai respectat cine știe ce modificare la modificare a unei legi care vizează și activitatea ta. Această situație neplăcută se întâmplă deseori micilor investitori. Marii investitori, mai ales străini, nu cad în asemenea capcane pentru că ei își permit consultanță de specialitate, scumpă de cele mai multe ori. Însă și pe investitorii mari (români și din străinătate, deopotrivă) îi supără aceste dese modificări aduse legislației, mai ales în domeniul fiscal, pentru că, printre altele, pot duce la depășirea bugetelor pe care ei le aveau alocate pentru anul în curs.
Ei bine, cum și cota unică de impozitare este un element al legislației fiscale cu care parlamentarii se joacă uneori (cam destul de des pentru o țară care se consideră stabilă economic), iată că alți parlamentari au inițiat o propunere legislativă care prevede protejarea cotei unice de impozitare din România pentru următorii zece ani. Dacă va deveni lege, textul actualului proiect legislativ va face ca această cotă unică de impozitare să nu mai poată fi modificată atât de des, după bunul plac al legislatorilor (uneori unii de conjunctură).
Printre parlamentarii care au inițiat și susțin ca proiectul la care facem referire să devină lege se află și deputatul liberal de Vâlcea Laurențiu Cazan.
În prezent, proiectul de lege se află în analiză la comisiile parlamentare de specialitate, fiind obținute deja mai multe avize necesare.
Conform informațiilor pe care ni le-a prezentat reprezentantul liberal al județului nostru în Camera Deputaților, în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, după primul alineat se va introduce un nou alineat, alin. (3^), care va statua următoarele: „Prin excepţie de la prevederile alin. (l)-(3), în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi şi până la data de 31 decembrie 2033, nu se adoptă/aprobă acte normative prin care se modifică, completează sau elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor şi profiturilor”.