Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind reglementarea schemei de acordare a unei compensații lunare clienților casnici pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
În ceea ce privește energia electrică, persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt clienții casnici, persoane fizice, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150kwh – 1000 kwh, inclusiv.
Această schemă de compensare vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 RON kwh, reprezentând media aritmetică a tarifelor de reglementare. Valoarea aceasta se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kwh. În caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.
În ceea ce privește clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale, aceștia sunt reprezentați de către persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se situează între 80 m3 – 1000 m3, inclusiv.
Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preț de referință de 125 lei/mwh. În plus, compensarea acordată este de maximum 25% din consumul de gaze naturale facturat în perioada menționată anterior, care nu poate depăși limita maximă de 1000 m3.
Compensarea acordată va fi consemnată distinct în factura/anexa la factură emisă de furnizorul de energie electrică/gaze naturale.
Potrivit deputatului Laurențiu Cazan schema de compensare va ajuta românii să depășească mai ușor această perioadă grea, în care prețul la energie electrică și gaze naturale s-a majorat considerabil. „Muncim zilnic pentru a găsi noi soluții rapide și eficiente, care să vină în ajutorul românilor, a căror calitate a vieții a fost afectată de pandemie.”, susnține liberalul.
Pandemia Covid-19 a afectat nivelul de producție al energiei la nivel mondial, fapt ce a influențat costurile acesteia și întreg domeniul energiei.