Recent, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în care s-au adus o serie de modificări asupra Legii dialogului social nr. 367 din 2022. Prevederile ordonanţe au fost îndelung discutate cu partenerii sociali, adică şi cu reprezentanţii sindicatelor care au fost de acord cu modificările aduse. Au fost emise în spațiul public niște interpretări false.
Cei care au atacat legea (opoziție și sindicate) spun că, în urma modificărilor, zilele de grevă nu se mai pun la socoteală pentru vechimea angajatului. Ei argumentează în forma anterioară a legii, se spunea că, în timpul grevei, contractul de muncă se „suspendă de drept”, iar în noua ordonanţă „se suspendă la cererea angajatului.” Sindicaliştii mai susţin că diferenţa dintre cele două formulări vizează vechimea în muncă, respectiv, dacă „se suspendă de drept”, vechimea curge şi în perioada de grevă, dar, dacă „se suspendă la cererea angajatului”, vechimea se întrerupe odată cu contractul.
Aşa cum spuneam, interpretarea este cu totul falsă. Nici acum, dar nici înainte zilele de grevă nu erau luate în calcul la vechimea angajatului. Singurul beneficiu care nu se întrerupe pe perioada de grevă este calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. În rest, totul se întrerupe. Aşa a fost şi înainte, la fel este şi acum. Nu s-a schimbat nimic în această privinţă.
Raţiunea modificării este că, atunci când contractul se suspendă de drept, el trebuie trecut automat în REVISAL, ceea ce devine foarte complicat când vorbim despre sute de mii de angajaţi. Suspendarea la cererea angajatului reduce semnificativ acest număr de notificări către REVISAL. Însă toate celelalte drepturi, vechime, contribuţii la pensie etc. se calculează pe baza pontajului şi a documentelor care evidenţiază timpul de lucru. Deci, greviştii nu au pierdut nimic din ceea ce aveau înainte. Aveau dreptul de a-şi menţine calitatea de asiguraţi în sistemul de sănătate, o au şi acum, după modificarea legii. În rest, toate celelalte drepturi se suspendau şi înainte, pe perioada grevei.
Fac aceste precizări pe fondul unor informații potrivit cărora există lideri de sindicat rău – voitori ce prezintă interpretarea greșită a actualei legi drept adevăr. Și nu e corect în primul rând pentru cei pe care îi reprezintă.