23 septembrie 2024

Deputatul Oteșanu explică măsurile luate de Ciolacu în privința pensiilor mici

Premierul PSD Marcel Ciolacu a identificat soluțiile pentru ca pensionarii cu venituri mici, ale căror pensii au crescut în urma recalculării, să beneficieze în continuare de anumite măsuri de protecție socială și să obțină, astfel, o creștere reală a puterii de cumpărare și a nivelului de trai, a declarat deputatul PSD Vâlcea Daniela Oteșanu.

„În acest sens, Guvernul va majora următoarele plafoane de venituri în cadrul cărora se acordă sprijin pentru pensionari:

• Creșterea pragului de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Acest prag crește de la 1.830 de lei la 2.020 de lei începând cu 1 septembrie 2024;

• Creșterea pragului de venit al pensionarilor până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni. Acest prag crește de la 2.000 de lei la 2.210 lei;

• În privința ajutorului de încălzire, pensionarii care erau eligibili înainte de recalculare vor fi în continuare eligibili, indiferent de creșterea obținută în urma aplicării noii Legi a pensiilor publice. Ajutorul se acordă pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025.

Majorarea plafoanelor pentru medicamente compensate cu 90% și pentru cardurile de alimente se va realiza prin raportare la inflația medie anuală definitivă comunicată de INS pentru anul 2023, de 10,4%. Practic, pentru aceste prestații sociale, indexarea cu rata inflației prevăzută pentru 1 ianuarie 2025 a fost devansată la 1 septembrie 2024. Astfel, pensionarii cu venituri mici, care au depășit pragurile anterioare în urma recalculării pensiilor, vor beneficia în continuare de măsurile de sprijin menționate mai sus”, a explicat Daniela Oteșanu.

You May Also Like