„Am scris de mai multe ori despre lucrurile prost făcute în perioada situației de urgență. Printre ele, amendarea cu sume excesiv de mari a celor care au încălcat minor regulile, la grămadă cu cei care s-au bătut cu forțele de ordine prin cartierele mărginașe, mi s-a părut și gravă și profund nedreaptă.
Cineva a notat zilele trecute la o postare de-a mea că n-aș fi de acord cu ideea de penalizare a abaterilor de la norme.
Eu am o întreagă carieră de polițist în spate și știu foarte bine care este rolul unei penalități. O amendă este mai întâi un avertisment, după cum se știe în lumea largă, civilizată, aș zice. Mai puțin știu acest adevăr elementar cei care au scris ordonanța care impune forțelor de ordine să amendeze pe toată lumea, cu cât mai mulți bani.
S-a vorbit la un moment dat că cei din stradă au primit chiar o normă de amenzi, dacă vă mai aduceți aminte. Dar nimeni n-a avut urechi să audă și s-a ajuns la sute de mii de amendați.
Sunt de părere că mai ales acum, în pandemie, oamenii se conformează înțelegând normele, nu după ce li se ia casa și pătulul pentru că au ieșit din curte să recupereze purcelul care a fugit pe stradă.
Există la țară gospodării pe care niciun cumpărător nu dă cele 20 de mii de lei cât au primit amendă unii oameni care n-au avut la ei declarația de deplasare. Ca să știm ce trebuie să vândă cei care au fost amendați pentru a scăpa de urmărirea legii.
Deci, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, la sesizarea Avocatului poporului, ordonanța care a săltat la cer amenzile din vremea pandemiei. Motivul? Ordonanța este prost scrisă, incompletă în termenii ei juridici și fără criterii de aplicare a amenzilor în mod diferențiat.
Înainte de a o spune Curtea Constituțională, a spus-o o bună parte a presei, am spus-o și noi, parlamentarii Partidului Social Democrat, și au spus-o, în primul rând, oamenii amendați la bunul plac al celui care a scris procesul-verbal.
Iată cum ceea ce trebuia să fie o normalitate, amendarea unui om care încalcă o regulă, a devenit un scandal și un abuz în care, cum am mai spus, au fost târâți polițiștii care au muncit zi de zi și noapte de noapte în această criză.
Nu este deloc bine ce s-a întâmplat. Zeci de mii de polițiști, de jandarmi și chiar de militari sunt priviți acum cu alt sentiment decât cel de respect pentru munca lor, numai pentru că cei care i-au trimis în stradă nu au scris bine o ordonanță și nu s-au gândit că au în față un popor care se poate apăra de abuz. Și, de partea cealaltă, zeci de mii de delincvenți jubilează, bineînțeles: iar au avut dreptate în fața legii! Scrierea unei ordonanțe în mod greșit pentru vremuri de criză este o dovadă de amatorism, de nepricepere juridică și de iresponsabilitate guvernamentală.
Anularea acestei ordonanțe pune lucrurile la punct, dar nu recuperează banii luați de la oameni pe nedrept, sacrificiul de timp și de nervi, de viață, în primul rând, pe care l-au făcut toți cei implicați.
Guvernul liberal poate să plece acasă împăcat. A făcut tot ceea ce omenește se poate face pentru a rămâne repetent la conducerea unei țări care va ieși în curând din casele unde s-a izolat de teama virusului ucigaș și care va da nas în nas cu criza economică ce tocmai vine” – Eugen Neaţă, deputat PSD de Vâlcea.