Emilian Frâncu s-a decis să acorde primul interviu presei scrise din Vâlcea, după anii de detenţie şi ,,rezervare” publică. Fostul şef al PNL Vâlcea, deputat, senator, primar de capitală de judeţ vorbeşte despre prima dragoste: presa! Nu uită nici a doua mare iubire: PNL Vâlcea, însă acolo are şi obiecţii. Fireşte, ca orice liberal care se respectă, atacă frontal PSD – ul, dar nu uită să facă şi o scurtă analiză a altor partide mai mici. N-a evitat nici discuţia despre corupţie şi denunţători.
Rep: Deși ați mai avut apariții televizate, acesta ar fi primul interviu acordat presei scrise după ce aţi revenit în viaţa publică. Nu vă este dor de presa vâlceană?
E.F.: Da, acum este primul interviu acordat unui ziarist în ultimii 4 ani, pentru că am dorit sa nu creez impresia că forțez o revenire in viața publică. Nu poți uita, însă, ușor, peste 25 de ani dăruiți comunității…Ii privesc părintește pe mulți din actualii ziariști pentru că 80 % au fost școliți, sau cel puțin au lucrat o vreme, la publicațiile lansate de mine în perioada 1990-1995 și la RTv. Vâlcea1-4….Au fost multe satisfacții dar și greutăți pentru că am plecat de la zero – nu numai material, dar mai ales ca și cunoaștere a activității. Am avut prin anii 2000-2004 peste 120 de angajați, majoritatea tineri, și am învățat meseria de jurnalist împreună. Am terminat de scris 3 lucrări științifice în ultimii 2 ani (care mi-au ocupat tot timpul) și acum, mai liber fiind, am descoperit că îmi este iarăși foame de audiovizual, de presa scrisă…
Rep: V-am văzut, de curând, alături de foștii dvs. colegi liberali, dar şi de Ludovic Orban, la Urșani. Cum aţi regăsit PNL Vâlcea? Şi, dacă îi urmăriţi activitatea, ne puteţi spune ce părere aveţi?
E.F.: Pe Ludovic l-am revăzut, acum doi ani, când nu ajunsese președinte și i-am vorbit de centrul de radioterapie de la Seaca pentru care căutam atunci, ca și acum, investitor….. M-am bucurat că a venit să cinstească memoria lui Duca…Am stat deoparte de politică până acum, așa că la Urșani a fost o primă revedere cu cei mai mulți dintre liberali. Majoritatea s-au bucurat să mă vadă… Cristi Buican a schimbat cu mine doar două – trei cuvinte de politețe, deși nu cred că a uitat că eu am fost cel care l-a adus în PNL, atunci când am lansat la Vâlcea politica porților deschise, pe care mulți mi-au reproșat-o atunci, dar fără de care nu am fi crescut așa de repede și spectaculos. Poate îi este și teamă de mine, în sensul că sunt printre puținii care ar avea curajul să îl critice. Legat de activitatea PNL, consider că este ușor să dai sfaturi de pe margine, dar totuși cred că s-a insistat prea mult pe susținerea unor slogane legate de legile justiției… Oamenii vor o justiție independentă dar așteaptă în special alternative de strategie socială și economică. Vor să simtă că trăiesc mai bine. Or, PNL la Vâlcea doar a criticat și nu a prea venit cu ceva în loc, bine argumentat. De asemenea, nu s-au găsit voci reprezentative care să atragă simpatie. Fuziunea cu PDL a bulversat totul și simt că încă nu s-a încheiat… Oamenii nu mai știu ce și pe cine să susțină, sunt derutați și dezamăgiți. Unii vorbesc de dictatură, alții de pierderea identității… Nefiind în interiorul structurii, nu pot însă să apreciez obiectiv….
Rep: Unul dintre denunțătorii dumneavoastră a candidat în Giurgiu, la parlamentarele din 2016, pe listele USR. N-a intrat în Parlament, dar şi-a axat campania tocmai pe faptul că a denunţat un ,,primar penal”. Ce le-aţi fi spus giurgiuvenilor despre el? Dar vâlcenilor?
E.F.: Că este o persoana egoistă, superficială, un personaj care încalcă regulile, avid după publicitate…Nu pot să uit cum a venit în pantaloni scurți și şlapi în fața judecătorului, ca martor. Ca un amănunt, zic eu important, aş aminti că atunci când a fost pus de judecător să jure pe Biblie, a refuzat. A spus că este ateu şi că se jură pe onoare şi conştiinţă… Ca USR-ist este poate potrivit cerințelor. Probabil este un bun arhitect, dar, el și colegul lui, deși câștigaseră un concurs de soluții organizat de Romeo Rădulescu, habar nu aveau cum se elaborează un proiect tehnic…A trebuit ca tot aparatul de specialitate al Primăriei să îi ajute și, nici așa, proiectul nu a fost făcut cum trebuie, fiind necesare multe corecții. În ceea ce mă privește, au recunoscut că nu le-am cerut vreodată ceva condiționat și că, de teamă că ar putea să nu fie plătiți au făcut, preventiv, un denunț. Ghinionul meu a fost că, provocați de ei la o înregistrare ambientală, vorbele mele, de solicitare a unei sponsorizări pentru a se serba frumos Ziua Râmnicului, au putut fi interpretate ca aluzii și au fost folosite în defavoarea mea.
Rep: Spuneți-mi tranșant, vă rog: vă e dor de politică? Vreţi să reveniţi? Şi dacă da, cum ați vedea această revenire?
E.F.: Da, îmi este tot mai clar faptul că am încă multe lucruri de spus…Am simțit că multă lume a apreciat modul cum am ajutat comunitățile pe care le-am reprezentat în Parlament și ar dori să vadă pe cineva care să se zbată la fel, acum…Am primit oferte de la lideri naționali ai partidelor liberale dar și de la liberali din structuri care reprezintă acum o a treia cale, una apropiată de un demers naționalist. Cred că pot să consiliez și chiar să mă implic direct, dacă mi se cere. La sfârșitul lunii martie voi lua o decizie. Majoritatea prietenilor mei din conducerea națională a PNL sunt acum la ALDE, dar la Vâlcea imaginea mea este legată de înființarea, aici, a unui PNL puternic. Toată viața mea politică a fost închinată oamenilor, dar din poziția unui lider liberal care își respectă promisiunile. Sunt sigur, de aceea, că mulți liberali vâlceni și-ar dori să revin în PNL.
Rep: Câteva cuvinte despre politica la nivel naţional?
E.F.: PSD-ul a promis mult dar a realizat destul de puțin. Permanenta schimbare a unor legi sau norme și chiar a miniștrilor, dă cetățeanului un sentiment de insecuritate…iar comunicarea cu cetățeanul a fost total deficitară. Actualul Guvern este mai stufos decât precedentele, format așa încât să mulțumească un număr cât mai mare de „județe“ și are doi miniștri de toată jena: la Educație și la Economie. Am avut mulți colegi parlamentari inculți și prostovani, dar ca personajul care va conduce ministerul Economiei nu am cunoscut până acum Obediența față de Dragnea a fost criteriul suprem de selecție…Ce se va întâmpla cu PSD când, probabil în aprilie, actualul șef al său va fi condamnat (?!!!) a doua oară, cred că este marea provocare a anului. ALDE duce o politică prudentă, dar trăiește mai ales prin liderii naționali, iar USR a reintrodus circul în politică, eliminat parțial după dispariția lui Vadim și a celor trei epigoni ai săi: Gigi Becali, Dan Diaconescu și Gheorghe Funar. UDMR va deveni tot mai agresiv, încurajat de rezultatele obținute de separatiștii basci. PNL face acum o opoziție destul de firavă dar, ajutat de gafele puterii, a început să vină cu proiecte viabile, care să vizeze viața reală. De asemenea cred că în acest an, în pofida protestelor „străzii“, se vor modifica în bine Codurile și că ingerința “serviciilor” în Justiție se va diminua, concomitent cu responsabilizarea mai mare a magistraților.
Rep: De ce ar mai avea cetăţenii încredere în Emilian Frâncu, după o condamnare de patru ani cu executare pentru corupţie?
E.F.: Înainte de orice altceva, vreau să subliniez faptul că oamenii au sau nu încredere într-o persoană, fie aceasta publică sau nu, în măsura în care cel vizat își respectă cuvântul dat. Iar eu mi-am respectat întotdeauna promisiunile. Mai mult, s-a dovedit fără echivoc faptul că între dreptate și justiție, există în România, de multe ori, o diferență îngrijorătoare. Cetățenii pot avea încredere în Emilian Frâncu. Pentru experiența dobândită într-o viață de activitate publică pe diverse paliere ale structurilor profesionale, sociale și politice.