5 mai 2023

Oteșanu, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina 

PSD a acţionat pe toate planurile la nivel guvernamental pentru identificarea celor mai bune soluţii de protecţie a fermierilor români faţă de afluxul de cereale ucrainene. Insistenţele ministrului social-democrat al Agriculturii, dar şi poziţionarea României, de respectare şi aplicare a regulilor europene, au început să dea rezultate! Importurile de cereale din Ucraina în România vor fi suspendate până cel puţin la data de 5 iunie, cu posibilitatea prelungirii până la sfârşitul anului. Este vorba despre cinci produse – grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă, ulei de floarea-soarelui. Cu toate că nu sunt suficiente aceste acţiuni pentru a susţine producţia internă a fermierilor noştri, PSD va veni în perioada imediat următoare cu mai multe propuneri care să fie în favoarea producătorilor români.

În acest moment s-a luat decizia de a se permite doar tranzitul cerealelor şi produselor ucrainene pe teritoriul ţării noastre, în vederea exportului către terţi, fără să rămână pentru consumul intern.

În ceea ce priveşte celelalte produse agricole, acestea intră într-un sistem de monitorizare, astfel încât să se realizeze o evaluare adecvată în privinţa măsurilor care se vor impune, după 5 iunie, când va intra în vigoare noul Regulament.

În plan financiar, datele arată că România primeşte încă 30 de milioane de euro, din totalul de 100 de milioane compensaţii suplimentare decise de Comisia Europeană. Este cea mai mare sumă, după Polonia. Ungaria, Bulgaria si Slovacia primesc împreună 31 de milioane de euro. Este normal acest lucru, întrucât fermierii români şi polonezi au fost cei mai afectaţi de cerealele din Ucraina. Astfel, producătorii români afectaţi vor primi un sprijin total de cel puţin 50 de milioane de euro, zece milioane prima tranşă de la U.E., zece milioane de la bugetul naţional şi încă 30 de milioane de euro acum.

Este important că până la urmă după demersurile europarlamentarilor social-democraţi şi ministrului PSD al agriculturii, Comisia a luat decizia să acorde sprijin României indiferent dacă statele care au luat măsuri unilaterale renunţă sau nu la acele măsuri. Statele care au luat deja măsuri de interzicere a importurilor vor primi sprijinul CE doar dacă renunţă la ele.

PSD a fost primul partid care a cerut public suspendarea temporară a importurilor din Ucraina în ceea ce priveşte cerealele şi acelaşi lucru l-a făcut şi pentru miere şi produsele apicole. Este o măsură impusă de realitate, şi, după cum o dovedeşte situaţia apicultorilor, nu e vorba doar despre cereale. Sunt binevenite compensaţiile europene, cu atât mai mult cu cât va fi şi o a doua tranşă, este corect şi necesar sprijinul naţional deja alocat, însă pe fond problema trebui rezolvată la nivelul întregii Uniuni Europene, cât mai repede posibil.

Până atunci, pentru protecţia producătorilor români, PSD continuă să susţină oportunitatea unor soluţii temporare, la nivel naţional, dar care să nu afecteze tranzitul cerealelor sau produselor ucrainene către terţe pieţe.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like