Propaganda făcută de unele ONG – uri, dirijate bineînțeles de interese potrivnice economici românești, potrivit căreia este necesară o drastică politică de mediu aplicată și în România este spulberată de hărți profesioniste. Site-ul biziday.ro a pulbicat un articol și două hărți din care reiese clar că România este țara din UE cea mai puțin contaminată de substanțe chimice poluante care nu se descompun în mediul înconjurător. Subiectul este unul vital pentru economia națională, fiindcă aproape tot timpul apar oponenți ai ei (interni și externi) ce ,,mestecă” la infinit propaganda ,,verde” care, după cum se vede din hărți, nu are acoperire pe acest subiect în țara noastră. Redăm în integralitate materialul din Biziday și hărțile.
Studiu. Harta substanțelor chimice poluante care nu se descompun în mediul înconjurător arată o gravă poluare a Europei Occidentale, dar și faptul că România este cel mai puțin afectată țară UE de acest tip de contaminare.
Substanțele polifluoroalchilice (PFAS) reprezintă o familie de aproximativ 10 mii de compuși chimici, care au proprietatea de a fi indestructibile și neaderente, în mediul natural. Acestea sunt folosite într-o gamă largă de produse de consum (inclusiv în haine rezitente la apă, cosmetice, electronice, ambalaje), dar după utilizare, dacă nu sunt reciclate ajung în aer, apă, sau în sol. Studiul, realizat în urma unei investigații desfășurate de mai multe publicații și ONG-uri vest-europene, a pus în evidență că poluarea cu acestea este mult mai mică în estul Europei decât în Marea Britanie, Franța, Germania și, mai ales, Belgia și Olanda.
Harta arată că în Belgia sunt înregistrate nivelurile cele mai ridicate de poluare, iar substanțele PFAS au fost găsite inclusiv în apele subterane în concentrații ridicate. De exemplu, persoanelor care locuiesc pe o rază de 15 kilometri din jurul unei fabrici în care a fost identificată o mare concentrare a acestor substanțe, le-a fost recomandat să nu consume nici legume nici chiar produse animale (așa cum ar fi ouăle de găină) produse în zonă.
Harta întocmită de publicațiile occidentale pare a arăta că România este cea mai puțin afectată țară din UE de acest tip de poluare, fiind identificate însă câteva puncte și la noi, în zona Galați (posibil la Sidex), în Mehedinți (Porțile de Fier II), în județul Sibiu (la intrarea pe Valea Oltului) și în nordul județului Argeș.