O instanță de apel a Tribunalului Vâlcea a decis astăzi, 9 octombrie 2024, scoaterea de sub control judiciar a primarului de la Brezoi, Robert Schell. Odată cu el, șefa serviciului economic din primărie, Rodica Berbece, a fost scoasă de sub control judiciar. În urmă cu aproximativ o săptămână, lumea politico-administrativă din județul Vâlcea a fost zguduită de vestea că edilul-șef de la Brezoi a fost suspendat din funcție pe o perioadă de 60 de zile și trimis sub control judiciar. Pe numele celor doi s-a început urmărirea penală pentru obținere ilegală de fonduri în formă continută, abuz în serviciu, angajarea cheltuielilor bugetare peste limitele creditelor aprobate și spălarea banilor în formă continuată.
În afara fondului cauzei, pe care, deocamdată, nu îl dezbatem, merită menționate câteva puncte importante, borne de timp, care au marcat povestea aceasta. În octombrie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Direcția Generală Anticorupție (DGA) au făcut percheziții la Primăria Brezoi, acasă la Robert Schell, acasă la Rodica Berbece și la sediul unor societăți comerciale din Brezoi și din Râmnicu Vâlcea. Au ridicat teancuri de documente și au emis un comunicat prin care anunțau că s-a început urmărirea penală in rem (asupra faptei, nu asupra persoanelor) pentru prezumtivele încălcări ale legii mai sus menționate. De atunci și până în urmă cu o săptămână, peste acest dosar s-a așternut tăcerea. Cele mai multe dintre faptele pentru care este incriminat primarul au avut loc în anul 2015. Cea mai nouă „carte” pe care o joacă anchetatorii contra primarului o constituie plata, timp de 68 de luni, a unor bani din contul primăriei către fiul lui Robert Schell. Din orice expertiză reiese clar că Schell nu își ridica tot salariul, o parte din bani o trimitea direct fiului său. Dacă adunăm banii ridicați de Schell tatăl cu banii trimiși lui Schell fiul rezultă exact salariul pe care primul trebuia să-l încaseze în calitate de primar. Nici vorbă de vreun prejudiciu.
În prezent, Robert Schell este un om liber de orice interdicție, este un urmărit penal, nu un trimis în judecată, nu un condamnat, ci un edil care își poate îndeplini toate sarcinile de serviciu. Asta spre stupefacția unor publicații care, citând din comunicatul trimis acum o săptămână de Parchet, au uitat să amintească și propoziția de la final: „Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de admitere a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.