COMUNICAT DE PRESĂ
Atât prin prestaţia jalnică, ocazionată de dezbaterea publică a bugetului local de la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”, cât şi prin lansarea recentă în spaţiul public a unor acuze dintre cele mai năstruşnice, preşedintele liberalilor din municipiu dovedeşte încă o dată, pentru cine nu a crezut-o până acum, că nu are deloc habar de ce înseamnă o administraţie locală.
Am fost acuzat, cu cele două ocazii de mai-nainte, că proiectul de buget postat pe site-ul Primăriei în data de 1 aprilie nu a coincis, la virgulă, cu cel pus în discuţie la întâlnirea cu cetăţenii. Păi aşa este şi normal: s-a propus iniţial o schiţă de buget local pentru anul 2019, dar pe care s-au făcut unele ajustări în funcţie de discuţiile, propunerile şi observaţiile colectate de la acel moment şi până la dezbaterea de la Filarmonică. Un astfel de document este un organism viu, care suportă modificări şi corecturi, astfel încât să răspundă unor cerinţe cât mai numeroase; dacă nu înţelegi asta, înseamnă că însăşi noţiunea de ”dezbatere publică” îţi este total străină, în ciuda oricăror parade verbale ulterioare!
Se reia şi tema burselor acordate elevilor din municipiu. În conformitate cu dispoziţiile legale actuale, elevii din învăţământul preuniversitar de stat primesc burse din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Primăria Râmnicului şi-a propus, pentru început, alocarea a 200.000 lei, la care se vor mai adăuga şi alte sume, în funcţie de transferurile de la bugetul central. Dar să încerci să transformi percepţia asupra acestei măsuri benefice dintr-una pozitivă într-una negativă este chiar o culme a unei manipulări dintre cele mai malefice. Nu spun că nu mă aşteptam la aşa ceva din partea reprezentantului PNL municipal, dar sunt destul de surprins că la acest demers manipulator s-a aliat şi un elev provenind de la Colegiul Naţional de Informatică ”Matei Basarab”, una din Şcolile din municipiu care a beneficiat în mod major de atenţia Primăriei municipiului în ultimii ani, atât la nivelul investiţiilor suportate din bugetul local, cât şi prin întocmirea şi aprobarea unui proiect de reabilitare termică, finanţat nerambursabil cu bani europeni.
Cât priveşte acuza că preşedintele liberal ar fi fost împiedicat să ia cuvântul în cadrul întâlnirii de la Filarmonică, se ajunge de-a dreptul la ridicol: îi amintesc că primul participant la dezbatere care a luat cuvântul – la un microfon înmânat de personalul care a asigurat din punct de vedere tehnic desfăşurarea evenimentului – a fost nimeni altul decât un coleg de partid de-al imberbului liberal şi anume consilierul local Grigore Crăciunescu, care nu este un aliat al majorităţii actualului Legislativ local şi care, în dese rânduri, a lansat critici la adresa conducerii administraţiei municipale. Deci despre ce vorbim?
Una peste alta, prestaţia vremelnicului şef al liberalilor din municipiu îmi confirmă doar faptul că este un exemplu clar alefectului Dunning-Kruger, care este definit drept o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competenţa lor ca fiind mult mai mare decât în realitate, acest comportament datorându-se incapacităţii persoanelor respective de a-şi recunoaşte nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoştinţe în domeniu.
Mircia GUTĂU, Primar
Filmulețul de mai jos redă confruntarea dintre cei doi, desfăşurată în timpul dezbaterii bugetului local al Primăriei Râmnicu Vâlcea, pe 2019.