Pentru a mai destinde puţin atmosfera, încărcată de tensiunile create pe scena politică a ultimelor zile, m-am gândit, dragi colegi, să vă invit la cea de-a 49-a ediție a Festivalului Învârtita Dorului, desfășurat în comuna Vaideeni, județul Vâlcea, la sfârșitul acestei săptămâni.
Comuna Vaideeni a primit certificatul de naștere la 12 iunie 1504 din partea Voievodului Radu cel Mare. Vechimea satului este mult mai mare, pământul ascunzând sub oasele strămoșilor tainele începutului. Păstorii care au venit primii în Oltenia de nord s-au aşezat într-o localitate care s-a numit, iniţial, “Vai de Ei”. Unii spun că au luat în pribegie, odată cu multul sau puţinul lor, şi numele localităţii părăsite. Alţii spun că denumirea de “Vai de Ei” s-a născut din invidia şi „glumeţia” oltenilor, care au pus această sintagmă pe seama bogăţiei acumulate de-a lungul timpului de ungurenii gospodari de la Poalele Munţilor Căpăţânii.
În Vaideeni sau “Ardealul de sub munte”, cum este cunoscut ținutul ce se întinde din Oltenia de vest până spre Prahova, de obicei în ultima duminică a lunii iunie, se adună crescători de oi din cel puțin 10 județe. Ciobanii nu vin doar cu brânză, caş, lapte, ceaunele pentru mămăligă şi vestitul tocan de miel, ci aduc cu ei și straiele strămoşeşti, portul de ungureni. Alb şi negru în năframe, cămăşi, poale şi şorţuri, iţari, cojocele, pălăriile mici…parada portului păstoresc. Sunt straie pe care ciobanii şi băciţele nu le poartă doar în zi de sărbătoare, ci şi sus, în munţi, pe plaiuri şi la stâne.
Sărbătoarea “Învârtita dorului” a intrat în tradiția culturală și în conștiința publică, devenind, după inspirata expresie a profesorului Mihai Pop, “o nedeie modernă”. Pentru noi, fiii satului Vaideeni, legați cu firul de dor de locurile natale, această tradiţie specifică localităţii noastre este un prilej de reîntâlnire, unde depănăm amintiri, bucurii și necazuri.
Așadar, duminică 25.06.2017, cu începere de la ora 11.30, vă invit în mijlocul comunității Vaideeni, pe platoul Fântâna Dorului, pentru a asculta orația lui Vartolomei Todeci, iniţiator al sărbătorii și să vă încântați privirile cu parada portului păstoresc prins în jiene și învârtite, pe glasul fluierelor și cavalelor.
Vă mulțumesc.
Senator
Romulus Bulacu