Din cei 529 de deținuți eliberați în prima zi în care a intrat în vigoare Legea privind recursul compensatoriu, 184 au fost condamnați pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol și 33 pentru omor, din care 6 au fost condamnați pentru omor deosebit de grav, așa cum se arată într-un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Dintre ei, 3 deja s-au întors în detenție după nici 4 zile de la eliberare, săvârșind noi infracțiuni.
În urma aplicării Legii privind recursul compensatoriu, domnule ministru, vă rog să-mi comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:
- A existat un studiu de impact cu privire la numărul potențial de condamnați care vor beneficia de eliberare condiționată? Care era estimarea?
- În momentul depunerii amendamentelor de către parlamentari, după un parcurs legislativ care a condus la numeroase modificări, a existat o revizuire a acestui studiu de impact?
- Dispozițiile Legii privind recursul compensatoriu sunt în măsură să acopere în integralitate recomandările Deciziei pilot privind condițiile din penitenciarele din România pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)?
Solicit răspuns scris.
Vă mulțumesc.