Partidul Social Democrat (PSD) este mai mare decât Partidul Naţional Liberal (PNL) şi la Vâlcea. Procente mai multe, simulacre mai mari. Săptămânile trecute toată presa a vuit, pe bună dreptate, împotriva circului făcut de liberalii lui Cristian Buican, care şi-au ales o listă pentru alegerile parlamentare, de ,,toată frumuseţea”. A venit rândul pesediştilor lui Constantin Rădulescu să arate ce pot. Dacă Buican a întors voinţa primarilor şi preşedinţilor de organizaţii prin manevre şi culise de birou politic, Rădulescu a ,,lucrat” direct la baza partidului. Comitetul Executiv Judeţean (CEJ), format în marea majoritate din primari şi preşedinţi de organizaţii locale, a ales două liste cel puţin bizare. Pentru Camera Deputaţilor: Ovidiu Popa (113 voturi), Vasile Cocoş (99 voturi), Daniela Oteşanu (89 voturi), Dumitru Pearcu (62 voturi), Romeo Rădulescu (51 voturi), Nicolae Concioiu (18 voturi), Lidia Petcan (12 voturi ) şi Alexandru Oproaica (11 voturi). Pentru Senat: Bogdan Matei (65 de voturi), Laurenţiu Coca (39 voturi), Adina Dobrete (17 voturi) şi Nicolae Spiridon (11 voturi). Din punct de vedere tehnic, procedura a fost mai democratică la PSD. N-a fost nevoie de mai multe serii de voturi, pentru ca rezultatul să iasă conform dorinţei preşedintelui. CEJ a votat, candidaţii au participat la numărătoare, lista fiind, aparent, inatacabilă. În fapt, este exprimarea dorinţei lui Constantin Rădulescu şi, în parte, a lui Mircia Gutău. Acesta s-a şi grăbit să laude lista social – democraţilor, care îl plasează pe duşmanul său, Romeo Rădulescu, în afara Parlamentului, într-o conferinţă organizată a doua zi după şedinţa CEJ.
Demis din funcţia de director, perdant la concursul pentru ISJ, dar bun de Senat
Aproape tot ce s-a întâmplat la PNL are corespondenţă şi la PSD. La liberali au fost ,,executate” figuri marcante ale partidului, oameni cu notorietate care ar fi putut aduce voturi. La PSD, aşişderea. Fără să fiu unul dintre fanii senatorului Laurenţiu Coca, nu pot să nu constat că acesta a fost ,,executat” la scenă deschisă, cu public, de fraţii Constantin şi Lucian Rădulescu. Probabil este dreptul lor, din moment ce aşa funcţionează mecanismele interne ale marilor partide politice de la Vâlcea. Cine a fost pus în locul său?! Un profesoraş de educaţie fizică şi sport care s-a făcut cunoscut prin boacăne şi înfrângeri. Bogdan Matei, căci despre el este vorba, a fost demis, în urmă cu un an, din funcţia de director adjunct al Şcolii ,,Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, în urma unui scandal. Conducerea ISJ l-a sancţionat, alături de şeful său de-atunci – Adrian Burlan – pentru management la limita legii (ca să nu se spună mai mult). De atunci, destituitul Matei, confratele de prostioare al lui Burlan, s-a tot cocoţat pe vigurosul politician Constantin Rădulescu până a ajuns în Inspectorat. Şi nu oricum, ci inspector şcolar general adjunct. Bună treabă! Doar că atunci când a fost vorba să câştige un concurs ca să-şi păstreze funcţia, Matei a pierdut. Deci, un om care în urmă cu nici două săptămâni pierdea, la Bucureşti, prin concurs, funcţia de inspector şcolar general adjunct, este primul pe lista PSD la Senat. Competent, nu glumă! Nici cu exprimarea nu stă mai bine. Puţinele dăţi în care a deschis gura în Consiliului Judeţean (căci este şi consilier judeţean), n-au trădat prea multe lecturi la activ. Or, la Senat este de vorbit, nu doar de dus şi ridicat mână.
Primul deputat, cumnatul fratelui mai mic
Altă glumiţă politică pe care ne-o propune PSD este deschiderea listei la Camera Deputaţilor cu un anume Ovidiu Popa (consilier judeţean). Dacă presa ,,a tocat” până a impus public cum că Buican şi-a impus finul (Victor Stănculescu) pe un loc eligibil, este nevoie de echidistanţă şi cu privire la PSD. Partizanii lui Ovidiu Popa susţin că a muncit pe rupte în campaniile electorale. Probabil! Dar un amănunt este de luat în calcul. Sora acestuia este logodnica (probabil viitoarea soţie) preşedintelui Tineretului Social Democrat (TSD), Lucian Rădulescu, fratele liderului PSD şi CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu. Unei liste peneliste cu un fin, pesediştii ne propun o listă cu un cumnat. Urmează Vasile Cocoş şi Daniela Oteşanu, două nume cu adevărat cunoscute ale PSD, dar mai puţin votate, din cauza jocurilor de culise. Cel mai grav lucru care se putea întâmpla social – democraţilor nu este evidenta imixtiune a preşedintelui Rădulescu în procesul electiv. În definitiv, este şeful partidului, iar cuvântul lui trebuie să cântărească greu. Cea mai gravă este imixtiunea externă, pe care, se vede de la o poştă, a exercitat-o Mircia Gutău, pentru ca PSD să nu-l pună pe loc eligibil pe Romeo Rădulescu. Cu această ocazie a reieşit cât de tributar este Costantin Rădulescu înţelegerii cu Gutău.
Lista poate suporta modificări, dar minore. Lacheii vor ajunge în Parlament!
Constantin Rădulescu spune peste tot că lista poate suporta modificări şi că liderii naţionali vor decide candidaţii eligibili. Avem de-a face, într-adevăr, cu un politician. Rădulescu ştie sigur că Liviu Dragnea nu ar putea interveni pe ordinea listei, decât într-o mică măsură, fiindcă nu cunoaşte, în ansamblu, toată situaţia de la Vâlcea. Ce ar însemna ca Dragnea să facă listele în întreaga ţară? Practic, este imposibil! Dar Rădulescu aruncă această ,,perdea de fum” pentru ca nemulţumiţii care au rămas pe afară, din diverse motive, să nu facă scandal sau non – combat în timpul campaniei electorale. Şeful PSD Vâlcea aruncă aşa – zisa decizie, din Râmnicu Vâlcea tocmai la Bucureşti, pe Bulevardul Kiseleff (sediul central al PSD), fiindcă este greu, oricum te-ai numi, să te duci să te cerţi cu Dragnea care, chipurile, nu te-a pus pe listă. Asistăm la polarizarea politicii vâlcene, nu între două partide, cum poate, de altfel, ar fi fost cazul, ci la polarizarea politicii locale între două persoane. Şi Constantin Rădulescu şi Cristian Buican încearcă, profitând de procentele partidelor pe care le conduc, să-şi bage lacheii în Parlament. Ambii vor reuşi!