Dimitris Vlahos, cel care a ocupat a treia poziție pe lista AUR Râmniu Vâlcea pentru Consiliul Local, a fost exclus din partid. Deși exclus din partid, Vlahos, ajutat de câțiva colaboratori (unii dintre ei din interiorul partidului), a început o campanie de denigrare la adresa AUR, motivând că nu s-au respectat prevederile statutare când s-a luat decizia retragerii sprijinului politic. În fapt, Vlahos vrea să depună toate demersurile pentru a anula decizia partidului și pentru a intra, totuși, în Consiliul Local. De unde, firește, să-și continue luptele strict personale pe care le are cu administrația. Ce a dus la excluderea lui Vlahos? Uneori, trecutul nu îți lasă în pace prezentul și îți strică viitorul. Se aplică și în cazul acestui antreprenor care, cândva, în tinerețea sa zbuciumată, a fost condamnat pentru infracțiuni informatice în Franța, la Nancy. Cum s-ar fi putut prezenta prietenul și partenerul său de afaceri, afaceristul Vicențiu Mocanu, cu Dimitris Vlahos pe listă, din moment ce îi știa trecutul?! Pentru că este puțin probabil ca Mocanu să fie străin de povestea condamnării lui Vlahos. Sau, dacă nu știa, cu atât mai întemeiată este retragerea sprijinului politic, întrucât Vlahos nu i-a anunțat nicio clipă pe colegii săi la ce probleme de ordin moral îi supune atunci când îi acceptă candidatura.
Povestea din Franța și încercările locale de acoperire a adevărului
Faptele pentru care pătimește și astăzi Dimitris Vlahos s-au întâmplat cu aproape douăzeci de ani în urmă și sunt desprinse dintr-un scenariu pe care vâlcenii l-au auzit și citit probabil de mii de ori. Un tânăr isteț, dornic de afirmare prin toate modurile, a făcut parte dintr-o rețea de infractori informatici (hackeri, cum au rămas fixați în mentalul colectiv), care operau în România și Franța. Rețeaua a fost destructurată și băieții trimiși la răcoare. Spre exemplu, Vlahos a fost condamnat în ianuarie 2006 la zece luni închisoare de către Tribunalul Corecționar din Nacy. Odată cu această pedeapsă, judecătorii francezi i-au confiscat și obiectele care, la data aceea, erau deja sub sigiliu. Probabil calculatoarele și/sau alte gadgeturi pe care Vlahos le folosea la săvârșirea infracțiunilor. Zeci de persoane din state ale Uniunii Europene au fost escrocate de acest individ prin încălcarea articolului 249 Cod Penal: „introducerea, transmiterea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane.”
Întrebarea dacă Vicențiu Mocanu știa sau nu despre faptele prietenului și colaboratorului său rămâne. Dacă știa, Mocanu a fost complice cu Vlahos la inducerea în eroare a partidului. A nu se uita că Mocanu este președintele organizației municipale a AUR Râmnicu Vâlcea și cel care l-a pus pe Vlahos pe lista de consilieri. Dacă nu știa, poate că ar fi cazul să se desolidarizeze pe loc de atitudinea lui Vlahos de a anula decizia partidului. Gravitatea situației nu rezultă dintr-o faptă întâmplată acum 20 de ani (care nu îi mai împiedica, din punct de vedere legal, candidatura), pentru că au mai fost și alți candidați pe liste care au fost condamnați pentru fapte penale. Diferența este că, despre Vlahos, nu se știa. A păcălit partidul și electoratul considerând că nu se va afla niciodată. Sau că aceia care știau au uitat.
Am încercat să-l contactăm pe afaceristul Dimitris Vlahos pentru un punct de vederere. A fost sunat, i-au fost trimise mesaje, dar până la ora publicării articolului, nu a răspuns. În cazul în care vrea să facă precizări, Gazeta Vâlceană i le va publica de îndată.