• În dimineața zilei de luni, 16 decembrie, primarul comunei Lungești, Tiberiu Costea, se pregătea să plece din funcție. Edilul – șef a primit promisiuni clare că va fi numit prefect al județului și înainte de asta trebuie să plece din funcție. Conform spuselor sale, nu este sigur de numire, dar o așteaptă. De asemenea, recunoaște că s-a cerut certificat ORNISS pentru el. Costea este o variantă îndelung vehiculată în mediile liberale.
• Subprefectul Sebi Fârtat a început prost. A invitat presa la depunerea jurământului menționând că nu va face niciun fel de declarații. Deși angajat pe o importantă funcție de răspundere și plătit bine din banii statului, Fârtat nu a dorit să răspundă la o întrebare simplă. În ce calitate a fost însoțit de liberalul Mircea Nadolu, la momentul solemn și oficial de depunere a jurământului. Întrebat telefonic în mod repetat, noul subprefect a spus că nu face declarații publice. Cam obraznic! Mircea Nadolu, mai experimentat și ,,uns cu mai multe alifii” a răspuns tranșant. Va fi noul director de Cancelarie al prefectului.
• Fostul președinte interimar al CJ Vâlcea, Gică Păsat, a început o campanie de influențare directă și indirectă a centrilor de putere din PNL. Are dese dialoguri cu primarii pe care îi roagă să trimită mesaje lui Cristian Buican și Ludovic Orban prin care să-și arate susținerea față de Păsat. Fostul șef al CJ Vâlcea vizează funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și consideră că dacă primarii vâlceni trimit sms – uri premierului, acesta reacționează pozitiv și-l numește. Greșită părere! Fără Buican, nu se mișcă nimic în PNL Vâlcea. Amintim un singur lucru. Când PNL a acceptat voința personală a lui Buican și l-a susținut pe Păsat pentru importanta funcție de președinte interimar al CJ Vâlcea, liberalii au pierdut alegerile în 2016.
• A scos capul profesorul Florin Smeureanu. După ce a cochetat ,,din gros” cu ALDE încercând să intre în acest partid, Smeureanu vrea la ISJ…dar din partea PNL. Pe motiv că se știe bine cu Ludovic Orban și că are experiență, Smeureanu ,,tropăie” să primească funcția de ,,general” al învățământului vâlcean. Este tot ce ar mai lipsi unui sistem care și așa are marile sale probleme.
• În loc să-și vadă de localitatea lui, unde a cam început să piardă alegerile (vezi turul al doilea al prezidențialelor), primarul din Ocnele Mari, Mihai Pătru, este în conflict cu alți edili – șefi din județ. Într-o postare pe Facebook despre comuna Bunești, Pătru (originar din satul Teiuș al comunei amintite) a început să critice administrația condusă de Viorel Radi. Pătru ar trebui să știe că Radi a câștigat primăria în 1996 și a recâștigat-o la toate alegerile cu scoruri foarte mari, lucru care se va repeta, probabil, și în 2020. În timp ce la Ocnele Mari, situația e pe muchie de cuțit. Radi este un recordman al administrației publice locale din județul Vâlcea, în timp ce Pătru, cu valențele sale de postac de Facebook, ar putea deveni ,,eroul” unui mandat pasager. În altă ordine de idei, Pătru încearcă să-și rezolve grava problemă pe care o are din cauză că și-a construit o parte din casă pe teren public, cu ajutorul unor salariați din primărie și al unor angajați din OCPI. Vom reveni.
• PSD Vâlcea NU MAI POATE continua cu organizația din Râmnicu Vâlcea scoasă din uz. Deși între primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale PSD Râmnicu Vâlcea a crescut cu câteva mii de voturi, liderii social – democrați ar trebui să nu se îmbete cu apă rece. Fantoma lui Gigi Matei nu mai poate decide în cea mai mare dintre organizațiile locale ale filialei, întrucât acest gest i-ar putea fi fatal lui Constantin Rădulescu la alegerile locale din vara lui 2020. PNL a comis această eroare la localele din 2016 și, deși a câștigat 52 de primari (record județean absolut), a pierdut președinția CJ din cauza organizației municipale. Dacă Rădulescu nu reorganizează PSD Râmnicu Vâlcea în cel mai scurt timp, își pune singur capul pe butuc.
* Informaţiile din această rubrică trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele făcând parte din categoria zvonurilor sau pamfletului.